Επικίνδυνη κλιμάκωση: Διεθνής ανησυχία για την ένταση ανάμεσα σε Συρία, Ισραήλ και Ιράν

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Διεθνής ανησυχία για την ένταση ανάμεσα σε Συρία, Ισραήλ και Ιράν
Ισραηλινός στρατιώτης στη πρωτεύουσα της Συρίας , Δαμασκό AP

Η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά ισραηλινών βάσεων στη Συρία, απευθύνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης - ''Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία'' αναφέρει η πλευρά του Ισραήλ ενώ η Συρία κάνει λόγο για έναρξη μιας «νέας φάσης» στον πόλεμο μετά τα ισραηλινά πλήγματα

Την ανησυχία τους για την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν σχετικά με τη Συρία εξέφρασαν διεθνείς ηγέτες, απευθύνοντας έκκληση στις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση και «αυτοσυγκράτηση» μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών υποδομών στη Συρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.

Η ένταση ξεκίνησε ύστερα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ τη Τρίτη να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Γερμανία και Βρετανία καταδικάζουν τις ιρανικές επιθέσεις

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση» τα ιρανικά πυρά από τη Συρία εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος του Γκολάν, ενώ η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως υπάρχει πλέον ζήτημα «πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών μας δείχνει πως πρόκειται για ζήτημα πολέμου ή ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια τελετής στο Άαχεν για την απονομή του Βραβείου Καρλομάγνου στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «τα πλήγματα αυτά είναι μια σοβαρή πρόκληση την οποία καταδικάζουμε δριμύτατα» και πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευθεί».

«Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει νέα αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

«Αυτό σημαίνει κυρίως πως οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τελικά μια βιώσιμη πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία», τόνισε το υπουργείο.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ και κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να σταματήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις. «Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Απευθύνουμε έκκληση προς το Ιράν να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις και για ηρεμία προς όλες τις πλευρές. Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να αποτρέψει περαιτέρω ιρανικές επιθέσεις».

Πύραυλοι που εκτόξευσε το Ισραήλ γύρω από την περιοχή νότια της Δαμασκού στη Συρία (ΑΡΧΕΙΟΥ) AP

Η Ρωσία συνιστά αυτοσυγκράτηση

Η Ρωσία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν σχετικά με τη Συρία και απήθυνε έκκληση στα δύο μέρη για αποκλιμάκωση και «αυτοσυγκράτηση», δια στόματος του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να γίνει δουλειά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέρη και τα καλούμε όλα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εξάλλου ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, επίσης υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η Μόσχα είναι σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ιράν, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ισραηλινός στρατιώτης στη περιοχή του Γκολάν AP

Αποκλιμάκωση ζητά ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την πλευρά του την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. “Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης”, αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσει για τη Μέση Ανατολή σε συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργότερα σήμερα στο Άαχεν στη Γερμανία , διευκρινίζει επίσης η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Οι πρόσφατες αυτές εντάσεις σημειώνονται μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρονται από αυτήν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου σε παρόμοια περίσταση.

Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία “αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος”, σημείωσε ο Μακρόν.

Κλιμάκωση στη Συρία AP

ΗΠΑ: Δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους καταδίκασαν σήμερα τις «προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες» του Ιράν από τη Συρία και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προστίθεται στη ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «φέρει πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών του και τους καλούμε, καθώς και τις πολιτοφυλακές-αντιπροσώπους τους, της Χεζμπολάχ περιλαμβανομένης, να μην προχωρήσουν περισσότερο στις προκλήσεις».

Ισραηλινό Τανκ στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν AP

Τα αντίποινα του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», δήλωσε νωρίτερα ο Λίμπερμαν στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια ενός συνεδρίου για την ασφάλεια. «Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε.

Συρία: Τα ισραηλινά πλήγματα σηματοδοτούν «νέα φάση» στον πόλεμο

Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σιωνιστική οντότητα (το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. Αυτό είναι δείκτης (της έναρξης) μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε το συριακό υπουργείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα