Επιμένει ο Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ: Κανένα βήμα στην περιοχή χωρίς την άδεια της Τουρκίας

Επιμένει ο Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ: Κανένα βήμα στην περιοχή χωρίς την άδεια της Τουρκίας
Turkey's President and leader of Justice and Development Party Recep Tayyip Erdogan addresses the members of his ruling party at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Feb. 6, 2018.(AP Photo/Burhan Ozbilici) ap

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο θέμα της έντασης στη Μεσόγειο, έπειτα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άγκυρας να ανακόψει τις έρευνες της Κύπρου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άγκυρας να ματαιώσει τις έρευνες της κυπριακής δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο μίλησε σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στο Ντακάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε αμετακίνητος και προειδοποίησε ως και Γαλλία και ΗΠΑ που ενδεχομένως να έδειχναν όπως σημείωσε ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κίνηση της Κύπρου αποτελεί μονομερή ενέργεια και συνέστησε στον Νίκο Αναστασιάδη να έρθει πρώτα σε συμφωνία με τα Κατεχόμενα, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του γεωτρύπανου. Όπως σχολίασε μάλιστα με νόημα, η Τουρκία, έχει τη δυνατότητα να διεξάγει μόνη τέτοιες έρευνες.

“Τόσο η νότια, όσο και η βόρεια Κύπρος έχουν δικαιώματα στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου. Δεν μπορούμε να δώσουμε έγκριση μόνο για μία από τις δύο πλευρές για μονομερή ενέργεια. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να κινηθεί τίμια, τότε ένα πράγμα πρέπει να κάνει: Να έρθει σε συμφωνία με την βόρεια [Κατεχόμενη] Κύπρο στο πως και από ποιον θα γίνουν αυτές οι ενέργειες. Οι γεωτρήσεις θα πρέπει να γίνουν από  κοινού και τα παράγωγά τους να μοιραστούν” σημείωσε προσθέτοντας πως η Τουρκία διαθέτει πλέον δικό της εξοπλισμό ώστε να κάνει έρευνα μόνη της στην περιοχή.

“Κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Ίσως η Γαλλία να προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον με την Total ή η Αμερική με την Exxon. Είναι όμως αδύνατο για εμάς να επιτρέψουμε την παραβίαση των διακιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο” πρόσθεσε.

Μάλιστα ο Ερντογάν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία ο τελευταίος του συνέστησε να κρατήσει ηπιότερη στάση, αναφορικά με τη γενικότερη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα