Επιστολή καλλιτεχνών για τους Ροχίγκια: Σταματήστε τη γενοκτονία

Επιστολή καλλιτεχνών για τους Ροχίγκια: Σταματήστε τη γενοκτονία
Members of Myanmar's Muslim Rohingya ethnic minority wait to enter the Kutupalong makeshift refugee camp in Cox's Bazar, Bangladesh, Monday, Aug. 28, 2017. Violence in Myanmar's western Rakhine state has driven thousands of ethnic Rohingya Muslims fleeing toward Bangladesh for safety, along with a smaller exodus of ethnic Rakhine Buddhists. (AP Photo/Mushfiqul Alam) AP

Με την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση των εθνικών εκκαθαρίσεων της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας

Οι ηθοποιοί, Μίντι Κάλινγκ, Αζίζ Ανσάρι και Ριζ Άχμεντ ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα, Σαλμάν Ρουσντί και υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την ελπίδα να τερματιστεί η κρίση των εθνικών εκκαθαρίσεων της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας των Ροχίνγκια στη νοτιανατολική Ασία.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων στον κόσμο, αντιμετωπίζονται σαν αλλοδαποί στη Μιανμάρ.

Οι καλλιτέχνες με καταγωγή από ασιατικές χώρες ζητούν από τους θαυμαστές τους να αφιερώσουν χρόνο και να μάθουν για την ολέθρια κατάσταση.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια οδηγήθηκαν μακριά από τα σπίτια τους, η γη τους καταστράφηκε, υπέστησαν βασανιστήρια και βιασμούς ενώ αναζητούν ασφάλεια», αναφέρει η ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Guardian». «Θυμάστε τι συνέβη στη Ρουάντα; Τώρα, δώστε προσοχή στη Μιανμάρ» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Με το πρόσχημα της καταστολής της εξέγερσης ή της τρομοκρατίας, οι Ροχίνγκια υφίστανται διώξεις, τις οποίες ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως “κλασσικό παράδειγμα” εθνοκάθαρσης.

Μετά τη δολοφονία εννέα ανδρών της συνοριακής αστυνομίας τον Οκτώβριο του 2016, τα κυβερνητικά στρατεύματα άρχισαν να επιτίθενται στους Ροχίνγκια αφού η κυβέρνηση της Μιανμάρ κατηγόρησε μια ένοπλη ομάδα τους για τη δολοφονία των αστυνομικών.

Το τελευταίο κύμα της βίας ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Time, διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της συστηματικής χρήσης βίας και του εκφοβισμού, της θανάτωσης ανδρών, γυναικών, παιδιών, της σεξουαλικής βίας και της καταστροφής κατοικιών και περιουσιών.

Οι καλλιτέχνες που συνέταξαν την ανοιχτή επιστολή καταλήγουν στο εξής: «Σταματήστε αυτές τις θηριωδίες, χορηγήστε ιθαγένεια στους Ροχίνγκια αφήστε τους να επιστρέψουν σε έναν τόπο που αποκαλούν πατρίδα».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 580.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη Μιανμάρ από τις 25 Αυγούστου για να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Οι Ροχίνγκια είναι μια εθνοτική μουσουλμανική ομάδα που ζει εδώ και αιώνες στην κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 1,1 εκατομμύρια μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, στην επαρχία Ρακίν, στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα