Επίθεση σε λύκειο της Grasse: Ο 17χρονος είχε προκαθορισμένο στόχο

A school girl leaves her high school after an attack in a high school in Grasse, southern France, Thursday, March 16, 2017. A French high school principal and two others were shot Thursday at their school in southern France, and a 17-year-old student suspected of opening fire on them was arrested in a police raid, officials said. (AP Photo/Claude Paris)
A school girl leaves her high school after an attack in a high school in Grasse, southern France, Thursday, March 16, 2017. A French high school principal and two others were shot Thursday at their school in southern France, and a 17-year-old student suspected of opening fire on them was arrested in a police raid, officials said. (AP Photo/Claude Paris) AP

Ο μαθητής που εισέβαλε στο λύκειο της Γαλλίας και άνοιξε πυρ τραυματίζοντας 14 ανθρώπους, φαίνεται να αναζητούσε έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους μαθητές, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν επρόκειτο για τυφλό χτύπημα

Τα κίνητρα του 17χρονου που εισέβαλε την Πέμπτη σε σχολείο στην πόλη Grasse και άνοιξε πυρ τραυματίζοντας ελαφρά 14 άνθρωποι, αποκωδικοποιεί Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας. Οι τρεις που φέρουν τραύματα από σφαίρες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι πέντε φέρουν μόνο αμυχές και μώλωπες καθώς τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον χώρο του σχολείου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νατζάτ Βαλόντ-Μπελκασεμ, ο νεαρός που υπήρξε και ο ίδιος μαθητής του εν λόγω σχολείου "αναζητούσε κάποιον ή κάποιους συγκεκριμένους μαθητές", σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες που έχουν στα χέρια τους οι αρχές.

Από τα στοιχεία φαίνεται πως το γεγονός εξέπληξε τους καθηγητές που δεν θα ανέμεναν σε καμιά περίπτωση τέτοια αντίδραση από τον συγκεκριμένο μαθητή. "Δεν τραβούσε την προσοχή, ούτε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, όπως αποδείχτηκε, πως αποτελούσε θαυμαστή των όπλων κτλ" σημείωσε η υπουργός.

Τα κίνητρα του δράστη

Εισβάλλοντας στο κτίριο, σύμφωνα με μαρτυρίες, άνοιξε αρχικά την πόρτα μιας αίθουσας "υποθέτοντας πως θα βρει τον μαθητή ή τους μαθητές που αναζητούσε εκεί". Όταν συνειδητοποίησε πως έκανε λάθος, έκλεισε την πόρτα και αποχώρησε. "Το γεγονός αυτό δείχνει πως δεν επρόκειτο για τυφλό χτύπημα, αλλά υπήρχε συγκεκριμένος στόχος".

Η πληροφορία αυτή έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση των αρχών πως τα κίνητρα του δράστη συνδέονται με "κακές σχέσεις του ίδιους με άλλους μαθητές του σχολείου". "Κανένα στοιχείο δεν παραπέμπει σε τρομοκρατική επιχείρηση" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γαλλικές αρχές.

Η αγάπη του για τα όπλα

Ο 17χρονος φέρεται να είχε ψάξει στο διαδίκτυο για μαζικές εκτελέσεις ενώ πριν από την επίθεση είχε δημοσιοποιήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ένα σκίτσο ενός σκοτεινού πιστολέρο, βαμμένου ως σκελετού με μαύρα μακριά μαλλιά, παλτό και δύο πολυβόλα στα χέρια. Επιπλέον, μεταξύ των αναρτήσεών του βρέθηκε ένα βίντεο, στο οποίο φορούσε μάσκα και κρατούσε όπλο.

Η τελευταία του μάλιστα ανάρτηση αφορούσε σε χαρακτήρα ενός video game, του "Hatred". Σκοπός του ήρωα του παιχνιδιού, που περιγράφεται ως μισάνθρωπος και μακελάρης ψυχοπαθής είναι να ξεκινήσει εκστρατεία μαζικών δολοφονιών, με στόχο να αφαιρέσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί.

Επίθεση σε λύκειο της Grasse: Ο 17χρονος είχε προκαθορισμένο στόχο

Με όπλα της οικογενείας

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Liberation, ο δράστης είχε πρόσβαση σε όπλα που είχαν στην κατοχή τους μέλη της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, το ρεβόλβερ που έφερε ανήκει στον παππού του, ενώ το τουφέκι βρισκόταν στην κατοχή των γονιών του. Πάνω στον μαθητή, που παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση, υπήρχαν επίσης μαχαίρια, χειροβομβίδες και ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Όπως έγινε γνωστό από το απόγευμα της Πέμπτης, ο νεαρός αντιμετωπίζει κατηγορίες "απόπειρας δολοφονίας". Ο αδερφός ενός στενού φίλου του δράστη συνελήφθη επίσης, καθώς αναζητείτο από το απόγευμα της Πέμπτης από της αρχές.

AP Photo/Claude Paris

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γαλλία: Πυρά και τραυματίες σε λύκειο κοντά στις Κάννες

Επίθεση στις Κάννες: 17χρονος μαθητής με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

ADVERTISING

SHARE: