Επίθεση στις Κάννες: 17χρονος μαθητής με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Επίθεση στις Κάννες: 17χρονος μαθητής με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

O 17χρονος έφερε ένα τουφέκι, δύο περίστροφα και δύο χειροβομβίδες. Πριν την επίθεση είχε αναρτήσει φωτογραφία στο Facebook με έναν σκοτεινό πιστολέρο

Ένας 17χρονος μαθητής είναι ο δράστης τ ης επίθεσης σε λύκειο της πόλης Γκρας, κοντά στις Κάννες, κατά την οποία τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, ανάμεσα στα οποία ο διευθυντής του σχολείου.

Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι ο συλληφθείς ήταν βαριά οπλισμένος με ένα τουφέκι, δύο περίστροφα και δύο χειροβομβίδες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο δράστης εισέβαλε στο λύκειο Alexis de Tocqueville του Γκρας και πυροβόλησε τον διευθυντή του σχολείου, Hervé Pizzinat.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ελαφρά οκτώ άνθρωποι, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι τρεις που φέρουν τραύματα από σφαίρες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι πέντε φέρουν μόνο αμυχές και μώλωπες καθώς τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον χώρο του σχολείου.

Κατά το περιστατικό, οι τοπικές αρχές σήμαναν συναγερμό και εξέδωσαν οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Police officers take position after an attack in a high school student in Grasse, southern France, Thursday, March 16, 2017. An armed high school student was arrested and police fanned out around a picturesque perfume capital in southern France after a school shooting that left at least two wounded. (AP Photo/Philippe Farjon) AP

 

Η αστυνομία δεν προσανατολίζεται σε καμία περίπτωση στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας και εκτιμά ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν μια προσωπική διένεξη που είχε ο δράστης με τον λυκειάρχη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο δράστης τακτοποιήθηκε, ονομάζεται Kylian (σ.σ.: το επώνυμό του δεν δημοσιοποιήθηκε) και φέρεται να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

Ο 17χρονος φέρεται να είχε ψάξει στο διαδίκτυο για μαζικές εκτελέσεις ενώ πριν από την επίθεση είχε δημοσιοποιήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ένα σκίτσο ενός σκοτεινού πιστολέρο, βαμμένου ως σκελετού με μαύρα μακριά μαλλιά, παλτό και δύο πολυβόλα στα χέρια.

 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται ότι δεν είχε συνεργούς, μολονότι σε πρώτη φάση οι αρχές πίστευαν ότι δεν έδρασε μόνος και ότι ένας δεύτερος ένοπλος είχε διαφύγει. Ο δήμος του Γκρας μάλιστα, μιας πόλης που είναι γνωστή παγκοσμίως για τις αρωματοποιίες της, είχε αναφέρει αρχικά ότι “δύο έφηβοι” άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των άλλων μαθητών.

Συναγερμός επίθεσης

Λόγω του επεισοδίου, ενεργοποιήθηκε από τις αρχές ο λεγόμενος “Συναγερμός επίθεσης” που στέλνει μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για να προειδοποιήσει τους κατοίκους:

Στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων που διαθέτουν αυτήν την εφαρμογή εμφανίστηκε το μήνυμα “Συναγερμός επίθεσης στο Λύκειο Αλεξίς ντε Τοκβίλ” και ακολούθησαν μηνύματα που ανέφεραν ότι “είναι σε εξέλιξη η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης” και καλούσαν τους ανθρώπους να μην κυκλοφορούν στην περιοχή.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, οι αρχές έχουν ζητήσει από όλα τα σχολεία, τα οποία απειλήθηκαν ευθέως από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, να οργανώσουν ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση μιας επίθεσης.

A police car blocks a road after an attack in a high school in Grasse, southern France, Thursday, March 16, 2017. An armed high school student was arrested and police fanned out around a picturesque perfume capital in southern France after a school shooting that left at least two wounded. (AP Photo/Philippe Farjon) AP

 

Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ αναμένεται να επισκεφθεί το Γκρας σήμερα το απόγευμα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι.

(Φωτογραφίες: AP Images / Philippe Farjon, με πληροφορίες από Daily Mail, ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα