Επίθεση στο Charlie Hebdo. Η μαρτυρία της χήρας του σκιτσογράφου Wolinski: Ο σύζυγός μου γνώριζε ότι θα πεθάνει

default image

Η σύζυγος ενός εκ των σκιτσογράφων που δολοφονήθηκε στο Charlie Hebdo περιγράφει λεπτό προς λεπτό το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης, παραθέτει επιχειρήματα για τις ευθύνες των αρχών και αποκαλύπτει πως ο Wolinski γνώριζε ότι θα πεθάνει

Η Maryse Wolinski είναι η σύζυγος του Georges Wolinski, ενός εκ των πιο προβεβλημένων σκιτσογράφων του Charlie Hebdo που βρήκαν τραγικό θάνατο από τις σφαίρες των τρομοκρατών στις 7 Ιανουαρίου του 2015. Η χήρα ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρακολουθήσει από την αρχή την υπόθεση, μίλησε με μάρτυρες και αστυνομικούς και επισκέφτηκε τα γραφεία όπου σημειώθηκε η επίθεση, στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει σε ένα βιβλίο.

Από την έρευνά της, η ίδια βλέπει σοβαρές ελλείψεις στην αστυνομική φύλαξη των γραφείων που αποτελούσαν εδώ και χρόνια στόχο τρομοκρατών, ενώ εκτιμά πως δυστυχώς η Γαλλία δεν έμαθε από το πάθημα της επίθεσης, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρτυρία της για το σύζυγό της, ο οποίος όπως υποστηρίζει γνώριζε την θανάσιμη απειλή και ήταν ανήσυχος για το μέλλον.

Το βιβλίο για τη θηριωδία της 7ης Ιανουαρίου

Η κα Wolinski συνέλεξε όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες για την υπόθεση, τις οποίες και έβαλε σε μια σειρά: “Θέλησα να επιχειρήσω να καταλάβω πως μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια θηριωδία στα γραφεία μιας σατιρικής εφημερίδας που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε ευαίσθητο στόχο. Συνάντησε μάρτυρες, αστυνομικούς που μου διηγήθηκαν όσα όσα γνώριζαν. Πήρα σημειώσεις και περιηγήθηκα η ίδια στα κτίρια της εφημερίδας μετά την άρση της απαγόρευσης. Έπρεπε να δω και όχι να φαντάζομαι. Κάπως έτσι, κάθισα να γράψω αυτό το καλοκαίρι. Όλα ξεκίνησαν από την τελευταία φράση που μου είπε ο άνδρας μου. “Αγάπη μου, πηγαίνω στο Charlie” την οποία έχω ακόμη και σήμερα στα αυτιά μου.

Ο Wolinski γνώριζε την απειλή

 

“Ο άνδρας μου ήταν πολύ ανήσυχος. Μιλούσε για το θάνατό του και το μέλλον μου χωρίς εκείνον. Πίστευα πως ήταν στενοχωρημένος, καθώς η εφημερίδα δεν πήγαινε καλά. Όμως εκείνος, γνώριζε τους κινδύνους που κρέμονται πάνω από το Charlie Hebdo” αναφέρει στη 20minutes η Maryse Wolinski. “Το βράδυ πριν την επίθεση, είχε εκμυστηρευτεί σε έναν ιδιοκτήτη καφετέριας πως δεν ήθελε να πηγαίνει πια στην εφημερίδα”. 

Οι ευθύνες της αστυνομίας

Η κα. Wolinski όμως κατηγορεί και τη διοίκηση της αστυνομίας για το μακελειό. Όπως εξηγεί το Συνδικάτο της Αστυνομίας πίεζε την κυβέρνηση, ισχυριζόμενη πως ήταν πολυτέλεια να προστατεύουν οι αρχές μια εφημερίδα που “τα ‘χωνε” σε όλο τον κόσμο. Λίγο αργότερα, η δυνάμεις της αστυνομίας αποσύρθηκαν από τα γραφεία. Αν κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί, ο άντρας ίσως να μην είχε δολοφονηθεί.

 

Επιπλέον, η χήρα του σκιτσογράφου εξηγεί πως χρειάστηκαν 30′ λεπτά στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να βρεθούν στο σημείο, ενώ οι αδερφοί Κουασί κυκλοφορούσαν οπλισμένοι σαν αστακοί στους δρόμους του Παρισιού για 20′ λεπτά πριν εισέλθουν στο Charlie Hebdo.

Οι επιθέσεις Νοεμβρίου ξύπνησαν το θυμό μέσα μου

“Κάνε μάθημα δεν πήραμε από την επίθεση Ιανουαρίου” λέει η Maryse και τονίζει πως και στην περίπτωση του Bataclan, ο μουσικός χώρος θεωρούνταν στόχος επίθεσης εδώ και τέσσερα χρόνια, κάτι που όμως δεν απέτρεψε τελικά την είσοδο των τρομοκρατών στο θέατρο.

Πάντως, αν και αναγνωρίζει πως η Γαλλία βρίσκεται πλέον σε πόλεμο, η κα. Wolinski υποστηρίζει πως η λύση δεν είναι να “περιορίσουμε την ελευθερία της έκφρασης”. “Αυτό που χρειάζεται είναι να παρακολουθούμε καλύτερα τα μέρη όπου εκφράζεται η ελευθερία της έκφρασης”.

Πηγή: 20minutes

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα