Επίθεση στο Λονδίνο: Στο πλευρό της Βρετανίας η διεθνής κοινότητα

Επίθεση στο Λονδίνο: Στο πλευρό της Βρετανίας η διεθνής κοινότητα

Ηγέτες και αρχηγοί κρατών καταδικάζουν τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σκόρπισε ξανά τον τρόμο και τον θάνατο στη Βρετανία. Την ηρωική προσπάθεια της βρετανικής αστυνομίας επαίνεσε ο Τραμπ. "Αποφασιστικά" στο πλευρό της Βρετανίας, τάχθηκε η Μέρκελ, ενώ ο Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στη Βρετανία. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ Αρένα που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ο τρόμος χτύπησε ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο  με μια νέα διπλή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν τρεις δράστες στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί κλήθηκαν να επέμβουν όταν μαχαιρώθηκαν πολίτες στο Μπόροου Μάρκετ, μια κοντινή αγορά, στη νότια όχθη του Τάμεση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της ότι η «φρικτή εξέλιξη θεωρείται από τις αρχές μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια». «Αφού συνομίλησα με την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η φρικτή εξέλιξη που σημειώθηκε στο Λονδίνο θεωρείται ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» ανέφερε η Μέι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έρευνα «εξελίσσεται ραγδαία», συνέχισε η Μέι. «Θέλω να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στην αστυνομία και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που βρίσκονται επιτόπου. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε αυτούς που πιάστηκαν σ’ αυτά τα φοβερά γεγονότα».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος  Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε «βάρβαρα και σοκαριστικά», τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Λονδίνου.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας», έγραψε ο Κόρμπιν, στο Twitter.

Οι επιθέσεις στο Λονδίνο καταγράφηκαν τέσσερις ημέρες πριν διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο  δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν καταδίκασε τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για μια «εσκεμμένη και θρασύδειλη» ενέργεια, ενώ διευκρίνισε πως θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του συμβουλίου Cobra υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, αλλά αυτή ήταν μια εσκεμμένη και θρασύδειλη επίθεση εναντίον αθώων Λονδρέζων και επισκεπτών» στη βρετανική πρωτεύουσα, τόνισε ο Καν. «Την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον σχολίασε  για την επίθεση ότι αυτά είναι «σοκαριστικά νέα από το Λονδίνο»

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μέι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο και να της προσφέρει την «πλήρη υποστήριξή» του, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Τραμπ «επαίνεσε την ηρωική αντίδραση της αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών που επενέβησαν και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην έρευνα και για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις μίσους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για την τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών.

«Ό,τι κι αν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα το κάνουμε – Είμαστε μαζί σας. Ο Θεός να σας ευλογεί» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ένα δεύτερο tweet του, ο Τραμπ πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, άγρυπνοι και σκληροί. Πρέπει τα δικαστήρια να μας δώσουν πίσω τα δικαιώματά μας. Χρειαζόμαστε την Ταξιδιωτική Απαγόρευση ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας!».

Το τελευταίο σχόλιο του Τραμπ συνδέεται με το αίτημά του προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επαναφέρει σε ισχύ το εκτελεστικό του διάταγμα με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στη χώρα στους πολίτες έξι χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό. Η ισχύς του διατάγματος αυτού ανεστάλη με αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε αυτές που αποκάλεσε «άνανδρες επιθέσεις με στόχο αθώους πολίτες» στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ενώ επανέλαβε τη διαβεβαίωση που έκανε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Όλοι οι Αμερικανοί στέκουν αλληλέγγυοι προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση αυτή.

Επικοινωνία Μακρόν – Μέι. Τα φώτα του πύργου του Άιφελ θα σβήσουν απόψε

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε στη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι «τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας» στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα το μεσημέρι, την επομένη της επίθεσης στο Λονδίνο, ενώ στο Παρίσι ο πύργος του Άιφελ θα σβήσει συμβολικά απόψε τα φώτα του αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Ο Μακρόν και η Μέι, οι οποίοι συνομίλησαν στα αγγλικά, «αναφέρθηκαν στην κατάσταση των θυμάτων και στα πρώτα στοιχεία της έρευνας» και η Μέι δεσμεύθηκε, όπως αναφέρει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «να δώσει όλες τις πληροφορίες» για τους Γάλλους που έπεσαν θύματα της επίθεσης.

Ο Μακρόν «υπενθύμισε ιδιαίτερα τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Υπενθύμισε επίσης «τη σημασία του αγώνα κατά της μετάδοσης μηνυμάτων τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω των κοινωνικών δικτύων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων.

Εξάλλου η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως απόψε, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), τα φώτα του πύργου θα σβήσουν σε φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Λονδίνο.

Συλλυπητήρια Πούτιν στον βρετανικό λαό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον βρετανικό λαό και καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό και καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο Λονδίνο. Ο πρόεδρος θα αποστείλει σύντομα τηλεγράφημα με τα συλλυπητήριά του προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι» επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Μέρκελ: Αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της βρίσκεται «αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας» μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

«Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα», τόνισε η Μέρκελ σε σύντομη ανακοίνωσή της.

«Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας».

Στο πλευρό της Βρετανίας ο Γιούνκερ

Από πλευράς του, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ αν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Έμαθα με φρίκη για τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Τριντό: Φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικτά» τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον ως «τρομοκρατικές» ενέργειες από τη βρετανική αστυνομία.

«Φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», έγραψε ο Τριντό στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Υπέδειξε επίσης έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν Καναδοί που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα αν χρειάζονται βοήθεια.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, η οποία εμφανιζόταν στο Μάντσεστερ Αρένα όταν ξέσπασε ο τρόμος κατά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαΐου έγραψε στο Twitter: «Προσεύχομαι για το Λονδίνο». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκράντε αναμένεται σήμερα να δώσει μαζί με άλλους διάσημους καλλιτέχνες μια συναυλία, τα έσοδα από την οποία θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων του Μάντσεστερ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν οι νέες εξελίξεις επηρεάσουν τη διεξαγωγή της συναυλίας.

Πάπας Φραγκίσκος: Προσευχόμαστε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του Λονδίνου και τους συγγενείς τους

«Προσευχόμαστε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του Λονδίνου και τους συγγενείς τους», είπε σήμερα το μεσημέρι ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του αγίου Πέτρου. «Το πνεύμα ας χαρίσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Ας επουλώσει τις πληγές του πολέμου και της τρομοκρατίας η οποία, και την περασμένη νύχτα, στο Λονδίνο, έπληξε αθώους πολίτες», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τη βρετανική κυβέρνηση, όπως και την κοινή στράτευση κατά της τρομοκρατίας. Ας ενωθούμε για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων», έγραψε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Θέλουμε να καταστήσομε σαφή την απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό μας. Η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας, στη μάχη ενάντια σε όσους θέλουν να καταστρέψουν την πολιτισμένη συνύπαρξη των ελεύθερων και ανοικτών κοινωνιών μας», υπογράμμισε σε μήνυμά του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Yui Mok/PA via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα