Επίθεση στο Λούβρο: Τα κίνητρα του 29χρονου Αιγύπτιου δράστη αναζητούν οι αρχές

Επίθεση στο Λούβρο: Τα κίνητρα του 29χρονου Αιγύπτιου δράστη αναζητούν οι αρχές

Οι έρευνες της αστυνομίας για την επίθεση στο Λούβρο οδηγούν σ' έναν Αιγύπτιο που βρισκόταν εδώ και μια εβδομάδα στη Γαλλία. Αν έδρασε μόνος και αυτοβούλως ή αντιθέτως κατόπιν οδηγιών ερευνούν οι αρχές

Ενώ το μουσείο του Λούβρου ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι σήμερα στο Παρίσι, 24 ώρες μετά την επίθεση με ματσέτα εναντίον στρατιωτικών, η έρευνα συνεχίζεται και οδηγεί σε έναν 29χρονο Αιγύπτιο ο οποίος είχε φθάσει πριν από μια εβδομάδα στη Γαλλία με τουριστική βίζα.

Η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη «εξακριβωθεί επισήμως», έκανε γνωστό χθες το βράδυ ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν. Όμως οι έρευνες που έγιναν στο κινητό τηλέφωνό του, στα ευρωπαϊκά αρχεία με τις θεωρήσεις εισόδου και σε διαμέρισμα στο πολύ σικ 8ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, οδηγούν σ’ έναν άνδρα που εισήλθε νομίμως στη Γαλλία στις 26 Ιανουαρίου με πτήση προερχόμενη από το Ντουμπάι.

«Οι έρευνες αυτές επέτρεψαν να επικεντρώσουμε σ’ ένα άτομο ηλικίας 29 ετών και αιγυπτιακής εθνικότητας. Η φωτογραφία που υπάρχει στο αρχείο Visa Bio αντιστοιχεί σ’ αυτή του δράστη της επίθεσης», δήλωσε ο Μολέν.

Οι έρευνες θα πρέπει «να προσδιορίσουν τα κίνητρα του δράστη και να αποκαλύψουν αν έδρασε μόνος και αυτοβούλως ή αντιθέτως κατόπιν οδηγιών», δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

Πρόκειται για «μια πράξη της οποίας ο τρομοκρατικός χαρακτήρας δεν αμφισβητείται», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση θέτουν επίσης ερωτήματα για τα μηνύματα στο Twitter που έγραψε στα αραβικά σ’ έναν λογαριασμό στο όνομα του ταυτοποιημένου Αιγύπτιου, του Αμπντάλα Ελ Χαμάμι. Μια δεκαριά μηνύματα εστάλησαν από τις 10:27 έως τις 10:34 (ώρα Ελλάδας), μερικά λεπτά πριν από την επίθεση.

«Στο όνομα το Αλλάχ (…) για τους αδελφούς μας στη Συρία και τους μαχητές» διαβάζει κανείς σ’ ένα απ’ αυτά και ένα λεπτό αργότερα ένα μήνυμα στο οποίο γίνεται αναφορά στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μια ματσέτα σε κάθε χέρι

Η έρευνα επέτρεψε να χαραχτεί η διαδρομή που ακολούθησε στο Παρίσι, όπου έφθασε στις 26 Ιανουαρίου με τουριστική βίζα. Την επομένη μίσθωσε ένα αυτοκίνητο και στις 28 Ιανουαρίου αγόρασε με μετρητά από ένα οπλοπωλείο δύο ματσέτες «40 εκατοστών η καθεμιά».

Μ’ αυτές τις δύο ματσέτες επιτέθηκε την Παρασκευή γύρω στις 10:50 (ώρα Ελλάδας) σε τέσσερις στρατιωτικούς στην είσοδο της πολύ τουριστικής γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου, που προσφέρει πρόσβαση στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου.

Φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι με σταμπαρισμένη μια νεκροκεφαλή και «οπλισμένος με μια ματσέτα σε κάθε χέρι, με τα μπράτσα υψωμένα και διπλωμένα πίσω από το κεφάλι», «όρμησε πάνω τους φωνάζοντας ‘Αλλάχ Άκμπαρ’» και «χτύπησε στο κεφάλι έναν πρώτο στρατιωτικό».

Αφού επιχείρησε αρχικά να απωθήσει τον δράστη χωρίς να χρησιμοποιήσει το όπλο του, ένας δεύτερος στρατιώτης πυροβόλησε τέσσερις φορές και τον τραυμάτισε «πολύ σοβαρά». Ο δράστης έφερε επίσης ένα σακίδιο «που περιείχε μπογιά σε σπρέι».

Ο ύποπτος τραυματίσθηκε σοβαρά στην κοιλιά από πυροβολισμό ενός από τους στρατιώτες και νοσηλεύεται. Από πηγή έγινε γνωστό πως η κατάστασή του έχει «σταθεροποιηθεί».

Ο στρατιώτης που τραυματίσθηκε στο τριχωτό της κεφαλής μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. «Πηγαίνει καλά», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Περίπου 1.200 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο μουσείο ή στην εμπορική γκαλερί παρέμειναν περιορισμένοι για αρκετές ώρες, όσο οι πυροτεχνουργοί βεβαιώνονταν πως το σακίδιο του δράστη δεν περιείχε εκρηκτικά.

Το μουσείο θα ανοίξει και πάλι σήμερα στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα