Επίθεση στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης – Άτομο υψηλού κινδύνου που είχε ανακριθεί πριν μήνες

Επίθεση στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης – Άτομο υψηλού κινδύνου που είχε ανακριθεί πριν μήνες
Επίθεση στο Παρίσι AP

Ο 20χρονος, που σκότωσε με μαχαίρι έναν άνθρωπο και τραυμάτισε τέσσερις, ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές. Ήταν ένα από τα περίπου 20.000 άτομα της λίστας με τους δυνητικά επικίνδυνους για τρομοκρατία

Επικίνδυνος θεωρούνταν από τις γαλλικές αρχές ο νεαρός, ο οποίος επιτέθηκε το βράδυ του Σαββάτου με μαχαίρι και σκότωσε έναν διερχόμενο, τραυματίζοντας άλλους τέσσερις στο Παρίσι. Μάλιστα, ο δράστης είχε ανακριθεί και από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας.

Η αστυνομία έθεσε την Κυριακή υπό κράτηση του γονείς του προκειμένου να διερευνήσει τις επαφές του με τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Ο 20χρονος Καμζάτ Αζίμοφ γεννήθηκε στην Τσετσενία και έλαβε την γαλλική υπηκοότητα το 2010. Εξαπέλυσε τυχαία την επίθεσή  σε μια πολυσύχναστη περιοχή με εστιατόρια και θέατρα κοντά στην Όπερα Γκαρνιέ στις 20:50 τοπική ώρα.

Ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι AP

 

Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο καθώς ο δράστης πήγαινε από εστιατόριο σε εστιατόριο, αναζητώντας προφανώς θύματα. Πανικόβλητοι πελάτες των καταστημάτων τράπηκαν σε φυγή ή κρύφτηκαν κάτω από τα τραπέζια. Οι αστυνομικοί φέρεται να επιχείρησαν να τον σταματήσουν με όπλο αναισθητοποίησης αλλά αυτός συνέχιζε να απειλεί, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Μάρτυρες είπαν ότι ο Αζίμοφ φώναζε: “Προχώρα. Πυροβόλησε. Θα σε πάρω”.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν 29χρονο που περπατούσε στο δρόμο και είχε τραυματίσει τέσσερις άλλους ανθρώπους. Δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αλλά όχι απειλητική για τη ζωή τους.

Αρκετοί μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο δράστης φώναζε “Allahu Akbar” όπως επιτιθόταν. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από εισαγγελέα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο Αζίμοφ, ο οποίος δεν είχε μαζί του έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά του, είχε περάσει από ανάκριση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία “πριν από αρκετούς μήνες”, αφού ανακαλύφθηκε ότι ήταν φίλος με έναν άνδρα, του οποίου η γυναίκα είχε ταξιδέψει στη Συρία και ήταν στη λίστα με τα άτομα που θεωρούνταν δυνητικά επικίνδυνοι. Δεν είχε ποινικό μητρώο. Στη συγκεκριμένα λίστα βρίσκονται περίπου 20.000 άτομα.

Βίντεο με τον Αζίμοφ να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

H οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι, έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εμφανίζεται ένας νεαρός άνδρας ο οποίος παρουσιάζεται ως ο δράστης της επίθεσης και ορκίζεται πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, ανήρτησε στο Telegram ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένας νεαρός άνδρας να φοράει κουκούλα και το κάτω μέρος του προσώπου του είναι καλυμμένο με ένα μαύρο μαντήλι.

Ο άνδρας μιλάει στα γαλλικά, ορκίζεται πίστη στον ηγέτη των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

“Ο δράστης αυτής της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είναι ένας στρατιώτης του ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση διαπράχθηκε ως αντίποινα για τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού» που πολεμά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με μια «πηγή ασφαλείας» στο Amaq.

Συνελήφθη στο Στρασβούργο φίλος του Αζίμοφ

Αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και βαρύ οπλισμό πραγματοποίησαν την Κυριακή έρευνες στην οικία ενός φίλου του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι, αφού τον συνέλαβαν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το κτίριο στη συνοικία Λ’ Εσπλανάντ με έναν άνδρα στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες, με το πρόσωπό του να μην διακρίνεται καθώς ήταν κρυμμένο κάτω από την κουκούλα που φορούσε όπως κι ένα μαύρο μπλουζάκι που έγραφε Γκρόζνι μπροστά και πίσω διακρινόταν ένα καλάσνικοφ.

Ένας δεύτερος άνδρας απομακρύνθηκε επίσης συνοδεία αστυνομικών χωρίς να του έχουν φορέσει χειροπέδες.

Μια αστυνομικός αποχώρησε από το σημείο κρατώντας έναν σάκο που περιείχε έναν υπολογιστή.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες, ο φίλος του Καμζάτ Αζίμοφ, γεννηθείς επίσης το 1997, ήταν το «στενότερο πρόσωπο» που βρισκόταν κοντά στον δράστη της επίθεσης στο Παρίσι, ο οποίος είχε ζήσει αρκετά χρόνια στο Στρασβούργο.

Ο νεαρός άνδρας τέθηκε υπό κράτηση στο Στρασβούργο κι αναμένεται να υποβληθεί σε ανάκριση από τους αστυνομικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) πριν από την πιθανή μεταγωγή του στο Παρίσι.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν βρέθηκε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο», ωστόσο τα αντικείμενα που περισυλλέχθηκαν θα ερευνηθούν περαιτέρω, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα