Ερντογάν: Η απόφαση Τραμπ αντίθετη με του ΟΗΕ

Ερντογάν: Η απόφαση Τραμπ αντίθετη με του ΟΗΕ
Turkish President Recep Tayyip Erdogan listens to an interpreter as President Donald Trump speaks at a meeting, at the Palace Hotel during the United Nations General Assembly, Thursday, Sept. 21, 2017, in New York. (AP Photo/Evan Vucci) AP Photo/Evan Vucci

Ότι παραβλέπει απόφαση του ΟΗΕ κατηγορεί τον αμερικανό Πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ παραβλέπει εντελώς απόφαση του 1980 του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς της πόλης και προειδοποίησε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ουάσινγκτον, “θα ωθήσει τον κόσμο, και κυρίως την περιοχή, σε έναν κύκλο πυρός”.

“Τραμπ, τι κάνεις; Τι είδους προσέγγιση είναι αυτή; Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εργάζονται για τη συμφιλίωση και όχι για το χάος”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ήδη από χθες, προτού κάνει την επίσημη ανακοίνωση ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επίσης, κάλεσε τους ηγέτες των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε μια σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη κατά της απόφασης Τραμπ.

Περίπου 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Βόσπορο, έξω από την περίβολο της αμερικανικής αποστολής. Η αστυνομία είχε περικυκλώσει την περιοχή, αποκλείοντάς την με οδοφράγματα.

Στον τοίχο του προξενείου οι διαδηλωτές έγραψαν το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Ορισμένοι εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια στο κτίριο και έκαψαν ένα χαρτί με ζωγραφισμένη την ισραηλινή σημαία επάνω του.

Μια παρόμοια διαδήλωση οργανώθηκε και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου.

Η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους μόλις πέρσι, μετά την κρίση που ξέσπασε το 2010 με αφορμή την ισραηλινή επιδρομή στο πλοιάριο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιδρομή εκείνη είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

Οι δύο πλευρές έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο ο Ερντογάν εξακολουθεί να επικρίνει τακτικά την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Evan Vucci

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα