Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν είναι πια διαμεσολαβητής ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν είναι πια διαμεσολαβητής ειρήνης στη Μέση Ανατολή
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα - από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη - ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το δικαίωμα να διαδραματίζουν ρόλο ως μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μετακινήσουν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ και οργή στους Παλαιστινίους.

«Η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να αναγνωριστεί ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ» είχε δηλώσει στις 13 Μαΐου ο τούρκος Πρόεδρος

Μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει τη πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, Ο Ερντογάν τόνισε ότι «128 χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών»

Ο Ερντογάν βρίσκεται αυτή τη περίοδο στο Λονδίνο στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης όπου και αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά και με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Με τη βρετανή πρωθυπουργό αναμένεται να συζητήσουν τη κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, το θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

”Τα τριμερή βήματα που κάνουμε με τη Ρωσία και το Ιράν στοχεύουν στην επίτευξη ειρήνης”

Μιλώντας στο BBC, ο τούρκος πρόεδρος απάντησε στο ερώτημα γιατί η Τουρκία προτιμά τη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς της Συρίας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι εξακολουθεί να αντιτίθεται στον Άσαντ, αλλά ”τα τριμερή βήματα που κάνουμε με τη Ρωσία και το Ιράν στοχεύουν στην ειρήνη του συριακού λαού”.

Ο τούρκος Πρόεδρος σχετικά με το συριακό ζήτημα ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας υφίστανται προκειμένου να αποδυναμώσουν την τρομοκρατική -κατά τον Ερντογάν- οργάνωση της Κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) που εντάσσεται στο μέτωπο υπέρ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Συμπλήρωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τέτοιου είδους οργανώσεις να ανοίξουν έναν ”τρομοκρατικό” δίαυλο επικοινωνίας στη περιοχή. Η επίθεση με χημικά στη πόλη Ντούμα.

Σχετικά με τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς Άσαντ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει μοιραστεί τις πληροφορίες της σχετικά με τις επιθέσεις με κάποιες άλλες χώρες.

Εξεύρεση πολιτικής λύσης για τη Συρία

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, ο Ερντογάν επισήμανε στο BBC ότι υπήρξαν αρκετές διαδικασίες για την επίτευξη ειρήνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι στο Σότσι έγιναν περισσότερα βήματα με τη Ρωσία και το Ιράν, τα οποία θα ακολουθούσαν νέες συναντήσεις στην Άγκυρα και την Τεχεράνη. Περιγράφοντας το συριακό καθεστώς ως “καθεστώς τρομοκρατίας”, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από αυτό.

Το ζήτημα των S-400

Αναφορικά με το το ζήτημα της συμβατότητας των πυραύλων, τους οποίους αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία με τα νατοϊκά συστήματα, ο τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα αγόραζε τα όπλα της από όπου αυτή επιθυμούσε και υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ το έκανε σαφές, τονίζοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν αγοράσουν όπλα από όποια χώρα θέλουν.

Ο Ερντογάν κατέστησε σαφές σαφές ότι εφόσον δεν επιτραπεί στη Τουρκία να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ ή από οποιαδήποτε άλλη άλλη χώρα, θα αγοράσει τα όπλα που χρειάζεται από όπου τα βρει. ”Έχουμε έλθει σε συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400” τόνισε.

”Στόχος μας να οδηγήσουμε την Τουρκία στις 10 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου”

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές στις 24 Ιουνίου, ισχυρίστηκε ότι “Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και όλοι θα λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το κράτος δικαίου”

“Αν κερδίσουμε ξανά, ο καθένας θα το σεβαστεί. Ωστόσο εάν ηττηθούμε, θα σεβαστούμε τον νικητή, είναι τόσο απλό”, πρόσθεσε. Στο ενδεχόμενο απώλειας των εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι αντίπαλοι θα βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να μας κερδίσουν”

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδίσει τις εκλογές, διότι “όλος ο στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την χώρα στις 10 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα