Εθελοντής ετών 83

Εθελοντής ετών 83

"Ο χρόνος είναι κέρδος και δεν θέλω να τον αφήνω να πηγαίνει χαμένος", λέει ο κύριος Θωμάς

O Θωμάς Χαϊντούτης γεννήθηκε στην Άρτα το 1935. Mε τη δουλειά του γύρισε τον κόσμο. Έζησε στη Γερμανία και στην Αμερική για να εγκατασταθεί μόνιμα πια το 1966 στην Αθήνα. Στο Γαλάτσι.

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια οι Παρασκευές του ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο. Γύρω στις 08.00 θα πάρει το λεωφορείο μέχρι την Ακαδημίας και από ΄κει το μετρό μέχρι του Φιξ. Προορισμός του το ελληνικό γραφείο της ActionAid στη Φαλήρου. Εκεί θα τον περιμένουν η Έφη και η Αθανασία, εργαζόμενες στην οργάνωση. Θα τον εφοδιάσουν με φακέλους, επιστολές και γραμματόσημα. Ο κ. Θωμάς θα ακουμπήσει τα φάρμακά του στο γραφείο και θα ξεκινήσει.

«Έρχομαι εδώ από το 2002. Παλιότερα ερχόμουν και βοηθούσα στην αρχειοθέτηση. Τα τελευταία χρόνια η όρασή μου με έχει περιορίσει στο να βάζω στους φακέλους τα γραμματόσημα. Οι φάκελοι μετά θα σταλούν στους υποστηρικτές της ActionAid.

Έγινα εθελοντής αφότου πήρα τη σύνταξή μου. Έχασα τη γυναίκα μου το 2008 και οι τρεις μου κόρες είναι πολύ χαρούμενες που έχω μία απασχόληση. Για μένα η ζωή είναι κίνηση, οπότε το να κάθομαι στο κρεβάτι και να παρακολουθώ τηλεόραση είναι καταστροφή. Ο χρόνος είναι κέρδος και δεν θέλω να τον αφήνω να πηγαίνει χαμένος.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Θωμάς θα διακόψει τη συνέντευξη για να καλέσει την Αθανασία και να ζητήσει περισσότερα γραμματόσημα. Είναι το ίδιο πρόσωπο που το 2002 τον είχε καλωσορίσει στην ActionAid. Κάτι που ο κ. Θωμάς ακόμα θυμάται με νοσταλγία.

«Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή στους νέους αυτή θα ήταν να γίνονται εθελοντές. Να προσφέρουν. Ο πονεμένος άνθρωπος θέλει βοήθεια. Οι αδύναμοι άνθρωποι δεν μπορούν να προφυλαχθούν, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας. Και θρησκευτικά να το δούμε η ανθρωπότητα κέρδισε από τη διδασκαλία του Χριστού μιας και εκείνος βοηθούσε χωρίς να αμείβεται.

Αν με ρωτάτε, πιστεύω ότι εθελοντισμός είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αν υπήρχε αγάπη πολλά από τα κακά που συμβαίνουν γύρω μας δεν θα υπήρχαν. Μπορεί κάποιος να πει ότι ο εθελοντισμός είναι ωφέλιμος για άλλα πρόσωπα. Εγώ θα πω ότι πρωτίστως ωφελείται ο ίδιος ο εθελοντής. Διότι καταναλώνει τον χρόνο του με κέρδος».

Στις 11.00 με 11.30 ο κ. Θωμάς θα φορέσει το καφέ μπουφάν του, θα καλέσει την Έφη για να παραδώσει τους φακέλους, θα τη χαιρετίσει και θα φύγει. Θα κάνει την ίδια διαδρομή για το σπίτι του ικανοποιημένος για τον «ωφέλιμο χρόνο» που στα 83 του χρόνια έχει καταφέρει ακόμα να κερδίζει.

H ActionAid προωθεί τον εθελοντισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα με εθελοντισμό στο γραφείο της, στο Επίκεντρο και στην εκπαιδευτική ομάδα της οργάνωσης και στο εξωτερικό μέσω των ταξιδιών αλληλεγγύης αλλά και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα EU Aid Volunteers για εθελοντική εργασία εκτός των χωρών της Ε.Ε. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα