Εξαφάνιση Έλληνα πρέσβη: Η πόλη των δολοφονιών στη Βραζιλία

default image

Ο Κυριάκος Αμοιρίδης εξαφανίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες στην πόλη Nova Iguaçu, όπου έχουν σημειωθεί 14 φόνοι πολιτικών προσώπων το τελευταίο 9μηνο. Λουτρό αίματος με αριθμό ρεκόρ ανθρωποκτονιών σε όλη τη Βραζιλία

Αγωνία στο κατακόρυφο για την οικογένεια του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, που εξαφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην πόλη Nova Iguaçu, 40χλμ βόρεια του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Το τμήμα ανθρωποκτονιών της πόλης ανακάλυψε το όχημα που είχε νοικιάσει ο Έλληνα διπλωμάτης κάτω από γέφυρα στην πόλη, κατεστραμμένο ολοσχερώς από τη φωτιά και εντός του ανέσυραν το άψυχο κορμί ενός ανθρώπου, η ταυτότητα του οποίου παραμένει ακόμη άγνωστη. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από τα διεθνή ΜΜΕ, φωτίζουν περισσότερες πτυχές γύρω από την υπόθεση, καθώς η πόλη στην οποία βρισκόταν ο κ. Αμοιρίδης για τις διακοπές των Χριστουγέννων έχει γίνει ορμητήριο συμμοριών και στα όρια της επικράτειάς της έχουν σημειωθεί δεκάδες φόνοι, μόνο τον τελευταίο χρόνο.

 

Οι συμμορίες του δρόμου, οι ένοπλες ληστείες και οι απαγωγές είναι κάτι σαν καθημερινό φαινόμενο στη Βραζιλία και δη στην ευρύτερη περιοχή του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως δεκάδες δημοσιεύματα, αλλά και Βραζιλιάνοι αθλητές προειδοποιούσαν για το γεγονός αυτό πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμένα, στην πόλη Nova Iguaçu, όπου και βρέθηκε κατεστραμμένο ολοσχερώς από φωτιά το ΙΧ που είχε νοικιάσει ο Έλληνας πρέσβης, η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο εννεάμηνο ως τις περιφερειακές εκλογές στη χώρα, στο προάστιο αυτό του Ρίο Ντε Τζανέιρο σημειώθηκαν 14 δολοφονίες πολιτικών προσώπων. 

Το σχέδιο “ειρήνης” στις Φαβέλες

Οι βραζιλιάνικες αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο αστυνόμευσης στο Ρίο και τις περίφημες φαβέλες, εν όψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το σχέδιο αυτό φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς οι συμμορίες που λυμαίνονταν τις γειτονιές έσπασαν και το ποσοστό ανθρωποκτονιών μειώθηκε δραστικά. Αυτό όμως δεν συνέβη χωρίς συνέπειες για τα προάστια της περιοχής.

Με λίγα λόγια, τοπικοί φορείς καταγγέλλουν πως τα παραβατικά στοιχεία που εκδιώχθηκαν από το Ρίο, μετοίκησαν απλά σε άλλες πόλεις περιφερειακά της ολυμπιακής πόλης, ξεδιπλώνοντας φυσικά εκεί την εγκληματική τους δράση. Ανάμεσα στις περιοχές που έγιναν αποδέκτες των συμμοριών και η πόλη Nova Iguaçu.

Οι φόνοι καθημερινό φαινόμενο…

Όπως είχαμε γράψει και τον περασμένο Οκτώβρη και σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια, που δημοσιοποίησε τη 10η ετήσια έκθεσή του, 58.383 άνθρωπο δολοφονήθηκαν στη Βραζιλία το 2015, ένας αριθμός μειωμένος κατά 1,2% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη χώρα είναι συγκρίσιμος με τον απολογισμό σε νεκρούς στην εμπόλεμη Συρία.

Στις πολιτείες Σάου Πάουλου και Ρίο ντε Τζανέιρο σημειώθηκαν σχεδόν οι μισοί θάνατοι ανθρώπων που αποδίδονται σε αστυνομικούς στη Βραζιλία.

Τον περασμένο Αύγουστο ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ρίο ντε Τζανέιρο παραιτήθηκε εν μέσω της έξαρσης της βίας ανάμεσα σε μονάδες της αστυνομίας και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Στις συγκρούσεις χάνουν συχνά τη ζωή τους ή τραυματίζονται αθώοι από αδέσποτες σφαίρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα