Εξηγήσεις ζητά η δεξιά για την ‘χρηματοδότηση’ του Podemos από το Ιράν

default image

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας καλεί το Podemos να δώσει εξηγήσεις για την πιθανή χρηματοδότησή του από το Ιράν, μετά τη κυκλοφορία σχετικών δημοσιευμάτων και ερευνών στον Τύπο

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας ζήτησε σήμερα από το Podemos να δώσει εξηγήσεις μετά τη δημοσίευση άρθρων που αναφέρονται σε μια έρευνα σε βάρος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από το Ιράν.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του Podemos, πρέπει “να μας εξηγήσει τον ρόλο που έπαιξε σε αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης από ένα καθεστώς όπως αυτό του Ιράν” είπε ο Ραφαέλ Ερνάντο, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PP.

Στο πρόσφατο παρελθόν το Podemos έχει καταγγείλει με σφοδρότητα τα σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους του κυβερνώντος δεξιού κόμματος.

“Αν αυτό αληθεύει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις διαφθοράς των τελευταίων ετών”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου, κεντρώου κόμματος Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα έκρινε και αυτός ότι το Podemos οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial.com και τη συντηρητική εφημερίδα ABC, η αστυνομία ερευνά σχετικά με την αμοιβή που λάμβανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ως παρουσιαστής της εκπομπής Fort Apache, από ένα τηλεοπτικό κανάλι το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιράν, το Hispan TV.

Ο El Confidencial.com υποστηρίζει επίσης ότι οι αρχές διαθέτουν πληροφορίες από την DEA —την αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών— για “μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας για τη χρηματοδότηση του Podemos”. Πηγή των πληροφοριών αυτών ήταν ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Η αστυνομία ενδιαφέρεται για τα έσοδα της εταιρείας παραγωγής 360 Global Media, που είχε αναλάβει την παραγωγή των εκπομπών του Hispan TV. Η εφημερίδα ABC γράψει ότι μεταξύ 2012-15 η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Τεχεράνη, μέσω μιας σειράς εταιρειών ώστε έτσι “να παρακάμψει το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράν”. Από τη Global Media έγιναν καταθέσεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό του Πάμπλο Ιγκλέσιας, συνολικού ύψους 93.000 ευρώ, μεταξύ 2013-15.

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν αν τα ποσά αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του Podemos. Το αδίκημα της παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων δεν υφίστατο στην Ισπανία πριν από τα μέσα του 2015.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είναι σε θέση “ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει” τα δημοσιεύματα.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας διαμήνυσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών, διαβεβαιώνοντας ότι “οι τσέπες του είναι διαφανείς”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα