Εξίσωση μισθών προς τα κάτω στο BBC με περικοπές στους άντρες

Εξίσωση μισθών προς τα κάτω στο BBC με περικοπές στους άντρες
Jeremy Vine poses for photographers at the Strictly Come Dancing 2015 launch event at Elstree Film Studios, London, Tuesday, Sept. 1, 2015. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP) AP

Μειώσεις στους υψηλόβαθμους για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, μετά την ηχηρή παραίτηση της αρχισυντάκτριας στο Πεκίνο λόγω μισθολογικών ανισοτήτων

Αντιμέτωποι με περικοπές στους μισθούς τους βρίσκονται οι πιο υψηλόμισθοι άντρες αστέρες του BBC καθώς ο βρετανικός δημόσιος ειδησεογραφικός οργανισμός προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να κάμψει τις αντιδράσεις για τις διακρίσεις κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times αρκετοί προβεβλημένοι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές έχουν ήδη αποδεχθεί μειώσεις στους μισθούς τους απ’ το περασμένο καλοκαίρι ενώ νέες διαπραγματεύσεις αναμένονται μετά την τρέχουσα αξιολόγηση.

«Δεν έχουμε μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, έχουμε ήδη κάνει πράγματα» δήλωσε πηγή του BBC, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένας αριθμός εργαζομένων των οποίων οι μισθοί έχουν μεταβληθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Αστέρες του BBC όπως ο Jeremy Vine, ο οποίος αμείβεται με ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 700.000 και 750.000 λιρών, θα μπορούσαν να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται και να δώσουν κάποια απ’ τα καθήκοντά τους σε άλλους παρουσιαστές, ιδανικά εσωτερικά του οργανισμού.

Η προωθούμενη αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την παραίτηση της αρχισυντάκτριας του BBC στην Κίνα, Κάρι Γκρέισι, εξαιτίας της μισθολογικής ανισότητας σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της, όπως υπογραμμίζει σε ανοιχτή επιστολή της.

Το BBC έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν επικρίσεις επειδή καταβάλλει υψηλότερους μισθούς στους άνδρες υπαλλήλους του και έχει δεσμευτεί να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2020.

Τον Ιούλιο αποκάλυψε, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, ότι πλήρωνε τον τότε νούμερο ένα παρουσιαστή του πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την πιο καλοπληρωμένη παρουσιάστριά του και ότι τα δύο τρίτα των τηλεοπτικών του δημοσιογράφων, που αμείβονταν με τουλάχιστον 150.000 στερλίνες, ήταν άνδρες.

Σε επιστολή της, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο προσωπικό της ιστολόγιο, η Γκρέισι δηλώνει ότι υπάρχει “κρίση εμπιστοσύνης” στο δίκτυο, στο οποίο έχει εργαστεί επί 30 χρόνια, και ότι αυτό “παραβιάζει τον νόμο περί ισότητας και αντιστέκεται στις πιέσεις για ένα δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα”.

Το BBC διαθέτει τέσσερις αρχισυντάκτες εξωτερικού -δύο άνδρες και δύο γυναίκες- εκ των οποίων η μια ήταν μέχρι σήμερα η Γκρέισι.

Όταν το BBC έδωσε στη δημοσιότητα τους υψηλότερα αμειβόμενους στο πλαίσιο της περσινής συμφωνίας η Γκρέισι πληροφορήθηκε ότι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της αμείβονταν με τουλάχιστον 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με την Γκρέισι, στη συνέχεια της δόθηκε αύξηση, η οποία ωστόσο “απείχε πολύ από το καθεστώς ισότητας” και έτσι την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από την θέση της στο Πεκίνο επιστρέφοντας στην προηγούμενη θέση που κατείχε στην αίθουσα σύνταξης του τηλεοπτικού σταθμού.

“Το BBC θα πρέπει να παραδεχτεί το πρόβλημα, να ζητήσει συγγνώμη και να θεσπίσει ένα ισότιμο, δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα”, είπε η ίδια ζητώντας ανεξάρτητη διαιτησία για τη διευθέτηση μεμονωμένων περιπτώσεων στο δίκτυο.

Το BBC επικαλέστηκε μια εκπρόσωπό του, η οποία δήλωσε ότι είναι “ζωτικής σημασίας” η “μισθολογική ισότητα” στον οργανισμό και ότι σε έλεγχο για τη μισθολογική ισότητα του προσωπικού του σταθμού, τον οποίο διενήργησε ένας ανεξάρτητος δικαστής, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν “συστημικές μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος γυναικών”.

(Photo by Jonathan Short/Invision/AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα