Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για την προστασία των δημοσιογράφων αφιερωμένη στη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για την προστασία των δημοσιογράφων αφιερωμένη στη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια
NEWS247

Το θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων και των whistleblowers συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην εκδήλωση με τίτλο: «Προστατεύοντας την αλήθεια», αφιερωμένη στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε

Διαβατήρια σε μέλη του υποκόσμου, ύποπτες μπίζνες της κυβέρνησης της Μάλτας με το Αζερμπαϊτζάν, τράπεζα Ιρανού μεγιστάνα που κρύβει τα ένοχα μυστικά των off shore όλων των ανθρώπων του πρωθυπουργού… Αυτά είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια πριν δολοφονηθεί στα 53 της, κοντά στο σπίτι της, στη Μάλτα. Τρεις μήνες έχουν περάσει από την έκρηξη στο αυτοκίνητό της που της στέρησε τη ζωή και, σύμφωνα με τις Αρχές του νησιού, τρεις από τους φυσικούς αυτουργούς έχουν συλληφθεί. Οι φυσικοί αυτουργοί όμως, παραμένουν ελεύθεροι και η αστυνομία κωλυσιεργεί…

Το θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων και των whistleblowers συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην εκδήλωση με τίτλο: «Προστατεύοντας την αλήθεια», αφιερωμένη στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου. Ηταν μια πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιου Κούλογλου, Μιγκέλ Ουρμπάν, Πατρικ Λε Υαρίκ, Μαρτίν Σιρντεβεν, Χαβιέ Κούσο και Τάκη Χατζηγεωργίου, μελών της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers.

Στην συζήτηση παρέστησαν οι δύο γιοι της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια, Αντριου και Μάθιου. «Η μαμά μου έκανε δύσκολη τη ζωή πολιτικών. Αν ζούσε, ενδεχομένως να ήσασταν εσείς ο επόμενος στόχος. Παρόλ’ αυτά, επιλέξατε να την τιμήσετε μέσω της σημερινής εκδήλωσης...», είπε ο Αντριου Καρουάνα Γκαλίθια, μεσαίος γιος της δημοσιογράφου. «Οι αρχές για τις οποίες αγωνίστηκε η μητέρα μου είναι καθολικές. Θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίσατε το γεγονός ότι ο αγώνας της είναι και ο δικός σας/μας αγώνας. Συνεχίζουμε κι εμείς, όπως κι εσείς, το σπουδαίο έργο που ξεκίνησε. Σε έναν κόσμο που ακόμη και η αλήθεια αμφισβητείται ή επισκιάζεται από τους ισχυρούς, δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα αυτονόητο. Υπάρχουν πάντα πρόθυμοι δολοφόνοι για να σταματήσουν την αλήθεια. Όπως έγινε στη Μάλτα», δήλωσε.

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για την προστασία των δημοσιογράφων αφιερωμένη στη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια
NEWS247

«Ήξερα ποιοι ήταν στο πλευρό της μητέρας μου. Οι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, που θέλουν να αποκαλυφθεί η πάσα αλήθεια. Η οικογένειά μου θα είναι πάντα στο πλευρό των ανθρώπων αυτών. Όλοι οφείλουμε να στρατευθούμε…», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί σε δύο ακόμη whistleblowers που κινδυνεύουν στην Μάλτα. Ο Τζόναθαν Φέρις, πρώην επικεφαλής του αντίστοιχου «ΣΔΟΕ» της Μάλτας (Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος) που παραιτήθηκε μετά τη δολοφονία. «Θα είναι ο πρώτος Μαλτέζος πολιτικός πρόσφυγας», είπε ο Αντριου. Επίσης, αναφέρθηκε στην Μαρία Εφίμοβα, πρώην εργαζόμενη στην περιβόητη τράπεζα του Ιρανού μεγιστάνα με έδρα στη Μάλτα. Παντρεμένη με ελληνοκύπριο, η Εφίμοβα βρίσκεται κρυφά σε χώρα της ΕΕ έχοντας ζητήσει άσυλο…

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, η Ντάφνε ήταν το πέμπτο περιστατικό δολοφονίας με έκρηξη αυτοκινήτου τα τελευταία 7 χρόνια στη Μάλτα. Αυτός που ενεργοποίησε τη βόμβα βρισκόταν σε έναν κοντινό λόφο δίπλα στο σπίτι της. Όταν την είδε να βγαίνει, πήρε τηλέφωνο το κινητό που ενεργοποίησε τη βόμβα και αυτή εξερράγη.

«Νομίζω ότι θα είναι μια δεύτερη δολοφονία της Ντάφνε αν δεν βρεθούν οι δολοφόνοι της. Βέβαια, μόνο το 5% των δολοφονιών δημοσιογράφων βρίσκει Δικαιοσύνη και αυτό ανατροφοδοτεί αυτήν την απαράδεκτη εγκληματική δραστηριότητα και διαχέει το φόβο στους δημοσιογράφους. Οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί θα πρέπει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Ζουλί Μαγερζάκ, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» που μίλησε στην εκδήλωση.

«Τρεις μήνες μετά, εκφράζουμε τις ανησυχίες μας όσον αφορά την έλλειψη προόδου στην ανάκριση και την έρευνα. Είμαστε της άποψης ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να είναι αντικείμενο διεθνούς παρακολούθησης και της ΕΕ. Και φυσικά, όπως είπε και ο Πρόεδρος Μακρόν, να υπάρξει ειδικός απεσταλμένος για την ελευθερία του Τύπου ο οποίος θα επιτηρεί τη διαδικασία εξιχνίασης της δολοφονίας», είπε η δημοσιογράφος.

Στην συζήτηση παρενέβη και ο Τζούλιαν Ασάνζ που, πέντε χρόνια μετά, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Θα πρέπει να μας ανησυχήσουν τα περιστατικά που σημειώνονται ανά τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη. Ανθρωποι που υποστηρίζουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται θύματα εκείνων που δεν θέλουν να θέλουν να μη λάμψει η αλήθεια. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ΕΕ έχει υποστεί το πλήγμα των σκοτεινών αυτών δυνάμεων, Χρειάζεται προστασία», τόνισε.

«Η δύναμη της Ντάφνε ήταν ότι δεν έγραφε στον τύπο της Μάλτας. Έγραφε χωρίς σύνορα. Και τώρα προσπαθούν να το κάνουν αυτό κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία», πρόσθεσε. Όταν δε ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει, απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας απλώς ότι «κάποια πράγματα στην περίπτωσή μου θα τα έκανα διαφορετικά, αλλά το γεγονός ότι ακολούθησαν πολύ άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από αυτήν την ιστορία είναι εξαιρετικά θετικό».

«Παλιά όταν μου λέγανε ότι κινδυνεύω ως δημοσιογράφος, γελούσα και τους έλεγα ότι είναι μέρος της δουλειάς. Ως Γάλλος και Ευρωπαίος πολίτης αισθανόμουν ασφαλής», διηγήθηκε ο δημοσιογράφος που συνέβαλε στις αποκαλύψεις του Lux Leaks Εντουάρντ Περέν. «Όταν εργάστηκα για τα Paradise Papers, είχα γνωρίσει τον Μάθιου, τον μεγάλο γιο της Ντάφνε. Όταν έμαθα για τη δολοφονία της, κατάλαβα ότι δεν πρέπει να γελάω. Γνώριζα τη δουλειά της, και ξέρετε το περιστατικό έγινε πολύ κοντά στο σπίτι μας». Ο δημοσιογράφος κάλεσε τους ευρωβουλευτές που έχουν ήδη δουλέψει πάνω σε ψήφισμα για την προστασία των whistleblowers, να συνεχίσουν για ισχυρότερη προστασία τους μέσω νομοθεσίας που θα εισηγηθεί η Κομισιόν.

«Εχουμε συμφωνήσει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να θεσμοθετήσουμε ένα βραβείο στο όνομα της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια. Το είχαμε πει στην αρχή να το υιοθετήσει συνολικά το Κοινοβούλιο, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει», κατέληξε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που συντόνισε την κουβέντα. «Εμείς θέλουμε να είναι ένα βραβείο που να αφορά τους whistleblowers, τους ανθρώπους που συχνά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για το δημόσιο συμφέρον. Κι επίσης, το βραβείο αυτό να μη εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια, όπως έχει καταντήσει το Βραβείο Ζαχάροφ. Να δίνεται σε όποιον αξίζει, είτε είναι Αριστερός, Δεξιός ή Κεντρώος. Αν δεχθεί το Ευρωκοινοβούλιο, θα το παραχωρήσουμε…».

Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση για την προστασία των δημοσιογράφων αφιερωμένη στη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια
NEWS247
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μάλτα: Η στιγμή των συλλήψεων για τον φόνο της Daphne Galizia

Συλλήψεις υπόπτων για τη δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου

Διεθνής οργανισμός για τη διαφάνεια για Galizia: Η δικαιοσύνη στη Μάλτα δεν ήταν πάντα ανεξάρτητη

ADVERTISING

SHARE: