Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ για Panama Papers: ‘Ας μην είμαστε υπερβολικοί’

default image

"Πολλοί είναι πιο πρόθυμοι να δώσουν πληροφορίες όταν δεν έχουν να φοβούνται τη δημόσια διαπόμπευση", είπε ο Σόιμπλε, διαφωνώντας σε σχέδιο της Κομισιόν για δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των μεγάλων εταιριών

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχέδιο της Κομισιόν να δίνονται στη δημοσιότητα τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα των μεγάλων επιχειρήσεων, μετά την υπόθεση των Panama Papers.

Μετά τις αποκαλύψεις υπεράκτιων εταιριών με μεγάλο πλούτο από τη διαρροή των εγγράφων του Παναμά, η Κομισιόν πρότεινε πριν λίγες μέρες ένα σχέδιο για την φορολογική διαφάνεια των πολυεθνικών, στο οποίο προβλέπεται δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι εταιρίες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που έχει το συγκεκριμένο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα δεδομένα μπορεί να παρερμηνευτούν αν δημοσιοποιηθούν. Επίσης, οι εκτός ΕΕ επιχειρήσεις θα μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις εντός ΕΕ, βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητα τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το τέλος το Σάββατο του Eurogroup στο Άμστερνταμ, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σχεδίου, αναφέροντας ότι τα ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας του είναι αντίθετα με τη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των εταιριών.

“Πολλοί άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν πληροφορίες όταν δεν έχουν να φοβούνται πιθανή δημόσια διαπόμπευση”, είπε ο Σόιμπλε. Ο ομόλογός του της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά. Θα προτιμούσαμε, ως πρώτο βήμα, τα φορολογικά δεδομένα να είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών και όχι στο κοινό”, προειδοποιώντας για τους κινδύνους για την ανταγωνισμό των επιχειρήσεων της ΕΕ, σε περίπτωση που γίνουν δεκτοί αυστηροί κανονισμοί διαφάνειας.

Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ είπε ότι “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής”.

Λαμβάνοντας υπόψη τις “διαφορετικές απόψεις”, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το σχέδιο της Κομισόν απαιτεί από τις επιχειρήσεις, που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ, να δημοσιοποιήσουν τα φορολογικά στοιχεία τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ όπου δραστηριοποιούνται. Με μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, πρόσθεσε και τη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων των εταιριών στους φορολογικούς παραδείσους.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα