Φέργκιουσον: Στην ορκωμοσία του Τραμπ μόνο με το 'Strange fruits'

Φέργκιουσον: Στην ορκωμοσία του Τραμπ μόνο με το 'Strange fruits'

Να τραγουδήσει το συγκεκριμένο τραγούδι έθεσε ως όρο για να παραστεί στην τελετή η Βρετανή τραγουδίστρια

Το Strange fruits είναι ένα ιστορικό τραγούδι που αναφέρεται στο λιντσάρισμα των νέγρων στις Πολιτείες του αμερικανικού Νότου. Τα "παράξενα φρούτα" που λικνίζονται στον αέρα δεν είναι παρά τα άψυχα σώματα των θυμάτων του φυλετικού μίσους.

Η Μπίλι Χολιντέι, που το έκανε γνωστό, το "μισούσε". Κατ' αρχήν, γιατί μιλούσε για το θάνατο, που η τραγουδίστρια τον έτρεμε. Και έπειτα γιατί θύμωνε με τους άσχετους λευκούς θαμώνες, που της ζητούσαν να πει αυτό το "λικνιστικό τραγουδάκι".

Αυτό το τραγούδι θέλει να τραγουδήσει η Βρετανή τραγουδίστρια Ρεμπέκα Φέργκιουσαν στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ο όρος της για να συμμετάσχει. Ή αυτό, ή κανένα άλλο...

«Αν μου επιτρέψετε να τραγουδήσω το "Strange Fruit", ένα τραγούδι που έχει τεράστια ιστορική σημασία, ένα τραγούδι που μπήκε στη μαύρη λίστα στις ΗΠΑ επειδή ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο. Ένα τραγούδι που μιλάει σε όλους τους περιφρονημένους και καταπιεσμένους μαύρους στις ΗΠΑ. Ένα τραγούδι το οποίο είναι μια υπενθύμιση ότι η αγάπη είναι το μόνο που μπορεί να κατακτήσει όλο το μίσος του κόσμου, τότε ευχαρίστως θα αποδεχόμουν την πρόσκλησή σας και θα σας συναντούσα στην Ουάσινγκτον».

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση το επιτελείο του Τραμπ, που πολλές φορές κατηγορήθηκε για ρατσιστικές απόψεις...

Τι λέει το τραγούδι

«Παράξενους καρπούς βγάζουν τα δέντρα του Νότου

Αίμα στα φύλλα κι αίμα στη ρίζα

Μαύρα κορμιά αιωρούνται στο αεράκι του Νότο

Παράξενα φρούτα κρέμονται απ' τις λεύκες»)

Αρχικά, γράφτηκε ως ποίημα, το 1937, από τον Abel Meeropol και εκδόθηκε με το ψευδώνυμό του, «Lewis Allan». Ο εβραϊκής καταγωγής και σοσιαλιστής Νεοϋορκέζος είχε σοκαριστεί από φωτογραφίες με λιντσαρίσματα στις ΗΠΑ. Αυτή που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία λιντσαρίσματος στην ιστορία, αυτή του Thomas Shipp και του Abram Smith στο Μάριον της Ιντιάνα (την τράβηξε, στις 7 Αυγούστου του 1930, ο Lawrence Beitler).

Ο Meeropol έβαλε μουσική στο ποίημά του, το οποίο άρχισε να τραβάει την προσοχή τού κόσμου στη Νέα Υόρκη. Η μαύρη τραγουδίστρια Laura Duncan το τραγούδησε στο Madison Square Garden. Το 1939, το πρωτοτραγούδησε η Μπίλι Χολιντέι.

ADVERTISING

SHARE: