Φορολογικός πόλεμος Κομισιόν-Ιρλανδίας για χατίρι της Apple

Φορολογικός πόλεμος Κομισιόν-Ιρλανδίας για χατίρι της Apple

Το Δουβλίνο σημειώνει πως έχει προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. για ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν, υπέρ του αμερικανικού κολοσσού

Η Ιρλανδία εναντιώνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα "μάτια" της Apple.

Στις 30 Αυγούστου η Επιτροπή ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει στο Δουβλίνο περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε "μη καταβεβλημένους φόρους". Στις 10 Νοεμβρίου η Ιρλανδία υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης και σήμερα η χώρα κατηγόρησε την Επιτροπή ότι παραβιάζει την κυριαρχία της.

Αναλυτικότερα, στα νομικά επιχειρήματα που εξέδωσε, το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί την Κομισιόν ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές της, παρενέβη σε εθνική φορολογική πολιτική και δεν καταλαβαίνει την ιρλανδική νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων.

Η Ιρλανδία τονίζει ότι στη φορολόγηση της Apple ακολούθησε άρθρο του φορολογικού της κώδικα που αναφέρει ότι οι εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για τα κέρδη τους που δεν παρήχθησαν στη χώρα.

Το Δουβλίνο σημειώνει ακόμη πως έχει προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. για ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν, υπέρ του αμερικανικού κολοσσού που όπως φαίνεται, έχει μεγαλύτερη "δύναμη" και επιρροή, ακόμη κι απ' τις ίδιες τις Βρυξέλλες.

Η απόφαση της Επιτροπής στηριζόταν στην κατηγορία ότι η Ιρλανδία προσέφερε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στην Apple, που επέτρεψε στον κολοσσό να ελαχιστοποιήσει τη φορολογική του δαπάνη κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικής βοήθειας. Η ίδια η Apple αναμένεται να καταθέσει τη δική της έφεση κατά της Κομισιόν μέσα στο επόμενο διάστημα ενώ έχει ήδη κατηγορήσει την Κομισιόν για άδικη στοχοποίηση "με πολιτικά κίνητρα".

Οι φορολογικές ρυθμίσεις, τις οποίες αξιοποίησε η Apple κατά την εγκατάστασή της στην Ιρλανδία, δεν είναι πλέον διαθέσιμες στις πολυεθνικές που την επιλέγουν ως έδρα. Η Ιρλανδία έκλεισε το "παραθυράκι" της "διπλής φορολογίας", το 2013, μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε, κυρίως από τις ΗΠΑ, για σύμπραξη σε φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ντάισελμπλουμ αξιώνει από την Apple τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ

Ποια μεγάλη πολυεθνική είναι ο επόμενος στόχος μετά την Apple

ADVERTISING

SHARE: