Φωτιά στην βελγική πολιτική σκηνή βάζει ο Πουτζντεμόν

Φωτιά στην βελγική πολιτική σκηνή βάζει ο Πουτζντεμόν
Catalan regional President Carles Puigdemont attends a ceremony commemorating the 77th anniversary of the death of Catalan leader Lluis Companys at the Montjuic Cemetery in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 15, 2017. Catalonia's president is facing a critical decision that could determine the course of the region's secessionist movement to break away from Spain. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό του Βελγίου προκαλεί η είδηση ότι ο ηγέτης των Καταλανών αυτονομιστών βρίσκεται στις Βρυξέλλες, γεγονός που αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου για το θέμα της Καταλονίας

Σαν “βόμβα” έσκασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά προς όλες τις κατευθύνσεις και τις πλευρές που δεν επιβεβαίωναν, ούτε και διέψευδαν την είδηση.

Αν τελικά ευσταθεί, η… επίσκεψη του Πουτζντεμόν αναμένεται να φέρει τεράστια αναστάτωση στα εσωτερικά της βελγικής πολιτικής σκηνής. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν, που ανήκει στο φλαμανδικό, αυτονομιστικό κόμμα N-VA εξέφρασε την υποστήριξή του στους Καταλανούς αυτονομιστές. Τον εγκάλεσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλς Μισέλ, που ζήτησε “να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά”. Σε μια διχασμένη κοινωνία, όπως η Βελγική, όπου Φλαμανδοί και Βαλλόνοι μάχονται σε διάφορα επίπεδα για πολλά θέματα κρατικής συνύπαρξης, το θέμα της Καταλονίας θα είναι απλώς… η αφορμή. Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ είχε κάνει δήλωση πριν από τη Σύνοδο ότι “η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί την κρίση στην Καταλονία”, αλλά… τα μάζεψε τελικά, ελέω… θεσμών και κρατών μελών της ΕΕ που έσπευσαν να στηρίξουν τον Ισπανό Πρωθυπουργό σε όλους τους τόνους.

Tο καταλανικό ζήτημα ήδη σήμερα Δευτέρα κυριαρχεί στον βελγικό γαλλόφωνο Τύπο. Η εφημερίδα Le Soir σχολιάζει την στάση του Theo Francken στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο. «Μία ενδεχόμενη παροχή προστασίας από το Βέλγιο είναι δυνατή, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή κατάσταση», αποδίδει στον Τεό Φράνκεν η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και του αρχηγού του Mariano Rajoy, αλλά και του Πρωθυπουργού του Βελγίου, Charles Michel, ο οποίος ζήτησε από τον Francken «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Στο κύριο άρθρο της, πραγματεύεται το ίδιο θέμα αναφερόμενη επικριτικά στη στάση του Francken, την οποία χαρακτηρίζει «ανόητη» λόγω του ότι εξέθεσε το Βέλγιο στη διεθνή σκηνή, καθώς ο Πρωθυπουργός Charles Michel είναι ο αρμόδιος για την έκφραση της εθνικής θέσης σε αυτό το ζήτημα και όχι ο Francken, ενώ υπογραμμίζει και την ακατάλληλη χρονική συγκυρία για μία τέτοια δήλωση του τελευταίου.

Η La Libre Belgique, από την άλλη, κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για διχασμό των Καταλανών γύρω από το θέμα της ανεξαρτησίας, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών της ενότητας την Κυριακή στο κέντρο της Βαρκελώνης. Όσον αφορά στη στάση του Francken, σημειώνεται πως αυτή προκαλεί εκ νέου εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βρυξελλών, ενώ εκτιμάται πως εντάσσεται στην προσπάθεια του Francken να καθησυχάσει τους ευαίσθητους σε ζητήματα αυτοδιάθεσης Φλαμανδούς πως το Βέλγιο θα επιδείξει αλληλεγγύη προς τους αυτονομιστές Καταλανούς.

Η L’Echo με τη σειρά της αναφέρεται επίσης στο ίδιο θέμα στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο εστιάζοντας στους πανηγυρισμούς των αυτονομιστών βουλευτών λόγω της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, μιας, για πολλούς, ιστορικής στιγμής, η οποία οδήγησε τη ρήξη μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης στο απόγειό της. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει η εφημερίδα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας στην ιστορία της ανεξαρτησίας του οποίου οι συνέπειες παραμένουν άγνωστες, ενώ μένει ακόμη να φανούν τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Μαδρίτη προκειμένου να διατηρηθεί η τάξη στην Καταλωνία. Στο ίδιο θέμα εστιάζει το ενδιαφέρον του και το κύριο άρθρο της εφημερίδας, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, η οποία αντλεί τη νομιμοποίησή της από το διάλογο μεταξύ των συστατικών μερών της, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό από αμφότερες τις πλευρές.

Αποστάσεις ασφαλείας από το φλαμανδικό Τύπο

Αποστάσεις ασφαλείας κρατάει πάντως ο φλαμανδικός Τύπος του Βελγίου. Μείζον διπλωματικό θέμα έχει προκαλέσει – σύμφωνα με το κεντρικό πρωτοσέλιδο της φλαμαδόγλωσσης εφημερίδας De Standaard – η δήλωση του Τέο Φράνκεν. Εκτιμάται πάντως ότι η δήλωση αυτή ‘κλείνει το μάτι’ στο φλαμανδικό εκλογικό ακροατήριο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

«Εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται Βέλγιο-Ισπανία», παρατηρεί στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η De Morgen. Ενώ το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση T. Francken, σημειώνει η εφημερίδα, φαίνεται ότι έχει ανακύψει ζήτημα και στο εσωτερικό της βελγικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση της από αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και για το λόγο αυτό πολλά κορυφαία στελέχη της έχουν σπεύσει να αποδοκιμάσουν τη δήλωση του Φράνκεν.

Στο κύριο άρθρο της πάντως η εφημερίδα επικρίνει σε όλους τους τόνους τις δηλώσεις Φράνκεν τις οποίες χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» και θεωρεί ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενώ αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επικρατήσει ψυχραιμία ούτως ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς η Καταλωνία βρίσκεται ενδεχομένως ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύγκρουση». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, υπενθυμίζοντας ότι ο Francken κατάφερε με παρόμοια φραστικά πυροτεχνήματα να ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του στη Φλάνδρα και καλεί το Βέλγο πρωθυπουργό Michel να σταθεί στο ύψος των καθηκόντων του ανακαλώντας τον στην τάξη.

Εκτός ατζέντας θεωρεί η φλαμανδική εφημερίδα De Tijd ότι είναι για τη βελγική κυβέρνηση η αναγνώριση της Καταλωνίας, ωστόσο επισημαίνεται ότι για μια ακόμα φορά ο Βέλγος πρωθυπουργός Michel επέλεξε να μη συνταχθεί με τις θέσεις της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μια πολιτική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με το διάλογο. Τασσόμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με σεβασμό στην εθνική αλλά και τη διεθνή (έννομη) τάξη».

Επισημαίνεται πως με τη θέση του αυτή ο Michel εκ νέου διαχωρίζει τη θέση του από αυτή των ευρωπαίων ομολόγων του αναλαμβάνοντας το ρίσκο να προκαλέσει εκ νέου την μήνιν της Μαδρίτης. Το μήνυμα του Michel έγινε ευνοϊκά δεκτό από τον Καταλανό ομόλογό του Puigdemont, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «ο διάλογος είναι η γραμμή που ο ίδιος πάντοτε ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί», προσθέτει η εφημερίδα.

Ικανοποιημένο δείχνει το N-VA (φλαμανδοί Συντηρητικοί Εθνικιστές) με τις απόψεις που εξέφρασε ο Michel, με το κόμμα να μην επιθυμεί προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους θέματος της αναγνώρισης της καταλανικής ανεξαρτησίας με το σκεπτικό ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί επί τάπητος.

H εφημερίδα βλέπει στο κύριο άρθρο της μια «διχασμένη στο έπακρο» Καταλωνία, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας λησμονούν ότι πολλοί από αυτούς που επιθυμούν την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας δεν συμφωνούν κατ’ ανάγκην με την ανεξαρτησία Προς επίρρωση, επισημαίνεται ότι και το γεγονός ότι το N-VA αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό στη Φλάνδρα δεν σημαίνει πως οι Φλαμανδοί επιθυμούν την ανεξαρτησία της Φλάνδρας, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ποσοστό των οπαδών της ανεξαρτησίας να μην ξεπερνά το 10% έναντι 32,4% + 5,9% που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές τα κόμματα που εκφράζουν παρόμοια αιτήματα (N-VA και Vlaams Belang αντίστοιχα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα