Φωτογραφίες: Πρώτη πτήση για τα τουρκικά F-35

Φωτογραφίες: Πρώτη πτήση για τα τουρκικά F-35

Παρά τις αμερικανικές εντάσεις η διαδικασία παράδοσης του μαχητικού στην Τουρκία προχωρά κανονικά με τα πρώτα F-35 με το τουρκικό εθνόσημο να πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση στους αιθέρες

Μπορεί οι Αμερικανοί βουλευτές να έχουν καταθέσει πρόταση για πάγωμα πώλησης κύριων οπλισμών προς την Τουρκία, αυτό όμως δεν εμποδίζει την Locheed Martin κατασκευάστρια εταιρεία του μαχητικού stealth F-35 να προχωρά κανονικά τη διαδικασία κατασκευής, εξέλιξης και παράδοσης του αεροπλάνου 5ης γενιάς στη γείτονα μένοντας έτσι πιστή στο αρχικό συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει την παράδοση των πρώτων F-35 στις 21 Ιουνίου.

Για το σκοπό αυτό χθες το πρώτο μαχητικό του τύπου που συναρμολογήθηκε για λογαριασμό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και φέρει το εθνόσημο της Τουρκίας πραγματοποίησε στην αεροναυτική βάση NAS JRB στο Fort Worth των ΗΠΑ , την παρθενική του πτήση προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση πτητικής ικανότητας με χειριστή τον Αμερικανό σμηναγό Tony Wilson.

Στις φωτογραφίες που αναδημοσίευσαν και τα τουρκικά ΜΜΕ, εμφανίζεται το F-35 με το εθνόσημο της Τουρκίας να πετά συνοδευόμενο για λόγους ασφαλείας από ένα F-16 που είχε το ρόλο παρατηρητή όπως άλλωστε επιτάσσει η διαδικασία των δοκιμών.

Οι φωτογραφίες έρχονται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Hurriyet” σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αναμένεται να αποκτήσει τα πρώτα μαχητικά τύπου F-35 στις 21 Ιουνίου.

Η τελετή για την παράδοση των πρώτων 30 αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο προγραμματισμός για την παράδοση και παραλαβή των αεροσκαφών προχωρά κανονικά “παρά τις προσπάθειες του Αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρει την προμήθεια τέτοιων όπλων στην τουρκική κυβέρνηση”, ύστερα από τη συμφωνία της Άγκυρας για την προμήθεια των S-400 από την Μόσχα.

Μέχρι την οριστική μεταφορά των αεροσκαφών στην Τουρκιά, θα μεσολαβήσει η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαραίτητες εργασίες στις βάσεις όπου θα αναπτυχθούν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα αναμεταδίδει και δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις αμερικανικές ενστάσεις, όπου τονίζει ότι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στις απειλές τους, η Τουρκία θα αντιδράσει. “Η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα