Γαλλία: Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Φιγιόν

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Φιγιόν

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. Ο ένας μετά τον άλλο, οι εκλεγμένοι και τα στελέχη του κόμματος και μέλη της προεκλογικής καμπάνιας του πρώην πρωθυπουργού παραιτούνται στη σκιά της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του

Παραιτήθηκε ο Τιερί Σολέρ, εκπρόσωπος Τύπου του προεδρικού υποψηφίου της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, καταφέροντας ένα ακόμη χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό που καταρρέει μπροστά στις αποκαλύψεις για τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά και την είδηση πως αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του. Ο άνθρωπος πίσω από τη διοργάνωση των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα της γαλλική κεντροδεξιάς, ανακοίνωσε μέσω twitter πως εγκαταλείπει το πόστο του.

“Διοργανωτής των προκριματικών, αποφάσισα να βάλω τέλος στις αρμοδιότητές μου ως εκπρόσωπος Τύπου του Φρανσουά Φιγιόν” έγραψε στο twitter.

Ο Σολέρ υποστήριξε προεκλογικά τον Μπρούνο Λεμέρ, υπεύθυνο μετά την ανάδειξη του υποψηφίου για διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις στην εκστρατεία Φιγιόν. Ο Λεμέρ ήταν από τους πρώτους που διαφώνησε ανοιχτά με την απόφαση Φιγιόν να παραμείνει υποψήφιος, παρά το γεγονός πως η δικαιοσύνη αναμένεται να του απαγγείλει κατηγορίες, γεγονός που όπως είπε αντικρούει σε όσα εκείνος διατεινόταν πριν την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το δρόμο της παραίτησης επέλεξε λίγα λεπτά αργότερα και ο σύμβουλος σε θέματα πολιτικής του Φιγιόν και πρόεδρος της Συνόδου γαλλικών Περιφερειών Ντομινίκ Μπισερό, όπως το ανακοίνωσε και εκείνος με τη σειρά του στο twitter. “Αποσύρομαι από τον προεκλογική εκστρατεία και παραιτούμαι των καθηκόντων μου στην ομάδα” σημείωσε λίγο μετά τη 13.00 της Παρασκευής.

Είναι Ζιπέ ο ιδανικός αντικαταστάτης;

Βουλευτές και μέλη της Γερουσίας, αλλά και στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικανών δηλώνουν από το πρωί της Πέμπτης της δυσαρέσκειά τους για την επιμονή Φιγιόν και αρκετοί από αυτούς ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται να τον στηρίξουν. Ανάμεσά τους και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός και αντίπαλός του στο β’ γύρο των προκριματικών εκλογών Αλάν Ζιπέ. Μπορεί ο Δήμαρχος του Μπορντό να μην επιθυμεί να αποτελέσει την εναλλακτική σε ενδεχόμενη κατάρρευση της υποψηφιότητας Φιγιόν, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται και να στηρίξει έναν υποψήφιο που οδηγεί το κόμμα σε προδιαγεγραμμένη ήττα. Μαζί του και οι υποστηρικτές του που είχαν ενταχθεί στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες την παραίτησή τους.

Ωστόσο, νέα δημοσκόπηση δίνει στον ηττημένο των προκριματικών ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό και συγκεκριμένα 26,5% στον α’ γύρο, που τον τοποθετεί επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν (25%) και την Μαρίν Λεπέν (24%).

Βιλπέν και Σαρκοζί σε αναβρασμό

Θέση όμως στον εμφύλιο της δεξιάς που προκαλεί η επιμονή Φιγιόν, παίρνει και ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, επίσης πρώην πρωθυπουργός της χώρας, που δήλωσε στη Le Figaro, ότι ο Φρανσουά Φιγιόν οδηγεί την παράταξη στην άβυσσο.

Επιπλέον, το στρατόπεδο των προσκείμενων στο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να κινητοποιείται παράλληλα για να πάρει αποφάσεις μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις. Μια συνάντηση των εκλεγμένων που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας αναμένεται την προσεχή Τρίτη, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους. “Ως τώρα ήταν οι σοσιαλιστές που έδιναν αβάντα στους εθνικιστές. Σήμερα είμαστε εμείς. Η ντροπή της δεξιάς μας” δήλωνε, αποτυπώνοντας την απογοήτευση άνθρωπος από το κοντινό περιβάλλον του Σαρκοζί.

Την Πέμπτη άλλωστε, το κεντροδεξιό κόμμα UDI, που συμμετείχε στην ανάδειξη του κεντροδεξιού υποψηφίου, αποφάσισε την αναστολή της στήριξης στο πρόσωπο του Φιγιόν μέχρι νεοτέρας, με σειρά στελεχών του να φλερτάρουν με τη συμπόρευση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Φιγιόν δηλώνει πως δεν πτοείται. Σε συγκέντρωσή του την Πέμπτη ανακοίνωσε πως θα τα καταφέρει ακόμη και χωρίς τους κοινοβουλευτικά εκλεγμένους. Παράλληλα, οι εναπομείναντες στο στρατόπεδο του, ετοιμάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στο Παρίσι, ενάντια στην μεροληπτική δίωξη, όπως την χαρακτηρίζουν, από τη δικαιοσύνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα