Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν νέος πρόεδρος

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν νέος πρόεδρος

Σε άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μικρότερη η αποχή σε σχέση με το αναμενόμενο, νίκη του νέου προέδρου και στις εκτός Γαλλίας περιοχές. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου και της ηττημένης του Εθνικού Μετώπου και τα συγχαρητήρια των διεθνών ηγετών

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στα 39 του χρόνια γίνεται ο νεότερος στην ιστορία για τη χώρα του. Το 64,29% ή 17.323.596 ψήφους έλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν έναντι 35,71% ή 9.624.272 ψήφους για την Μαρίν Λεπέν, όπως είχαν διαμορφωθεί τα αποτελέσματα στην επικράτεια στις 22.47 ώρα Γαλλίας και έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με την αποχή να ανέρχεται στο 24,52%.

Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.


Ανοίγει μια νέα σελίδα της μακράς ιστορίας μας

“Ανοίγει μια νέα σελίδα”, δήλωσε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στον πρώτο του σχολιασμό μετά τη μεγάλη του επικράτηση. “Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε”, τόνισε, εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα “ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται”.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο επικεφαλής του κόμματος “Εμπρός”, είπε: “Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, δεν θα σας ξεχάσω, θα κάνω κάθε ενέργεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Απευθύνομαι όμως σε όλους τους πολίτες της χώρας ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Θέλω να χαιρετίσω την αντίπαλο μου, γνωρίζω ότι η χώρα μας διαιρέθηκε και οδηγήθηκε σε ακραίες ψήφους που όμως τις σέβομαι. Δική μου ευθύνη είναι να αφουγκραστώ τους ευαίσθητους και τους εύθραυστους και να διασφαλίσω την ασφάλεια και την ενότητα του έθνους”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας. Τηλεφωνική επικοινωνία για συγχαρητήρια, είχαν και Ολάντ με Μακρόν.

Όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, επισήμανε ότι “η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας”.

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι “η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας”.

Συγχαρητήρια με mail έστειλε η Τερέσα Μέι, ενώ η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συνεχάρη τον Μακρόν μέσω Twitter, ήταν η Άγκελα Μέρκελ.


“Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας τους”, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων”, σχολίασε από τη δική του μεριά ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

“Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!”, έγραψε επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

Μετά την ήττα της η Μαρίν Λεπέν προέβη στις παρακάτω δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν για την προεκλογική εκστρατεία και να τον συγχαρώ για τη νίκη του. Ευχαριστώ τα 11 εκ. Γάλλων που με ψήφισαν και με στήριξαν αυτή την περίοδο. Είναι ένα ιστορικό και μαζικό αποτέλεσμα. Το κίνημα μας είναι η πρώτη δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι στα σχέδια του νέου προέδρου, έχασαν την αξιοπιστία τους ως μια εναλλαγή αξιόπιστη. Θα ηγηθώ του κινήματος με γνώμονα τις βουλευτικές εκλογές για να διατηρήσει η Γαλλία το κοινωνικό της πρότυπο. Το Εθνικό Μέτωπο θα πρέπει να ανανεωθεί για να ανταποκριθεί σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα, θα προχωρήσουμε σε μια βαθιά ανανέωση για την ανασύσταση της χώρας. Καλώ τους πατριώτες να μας στηρίξουν για τον αγώνα μας που ξεκινά από σήμερα το βράδυ”.

Νίκη Μακρόν και εκτός Γαλλίας

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν έλαβε ποσοστά άνω του 90%, όπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινήθηκε γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Άγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Σαφέστατη ήταν και η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom).

Νωρίτερα, η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir που επικαλείται πληροφορίες από τα exit polls τεσσάρων εταιριών δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, είχε προβλέψει νίκη του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

H βελγική εφημερίδα, που δεν δεσμεύεται από την ισχύουσα στη Γαλλία νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν κλείσουν οι κάλπες, είχε επικαλεστεί καλά πληροφορημένες πηγές από τις γαλλικές εταιρίες δημοσκοπήσεων, οι οποίες εκτιμούσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων ψήφισαν λευκό ή άκυρο.

Δείτε πώς το NEWS 247 κάλυψε λεπτό προς λεπτό την εκλογική διαδικασία στη Γαλλία

Έρχονται οι βουλευτικές

Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αρχίσει πάντως από σήμερα την εκστρατεία της για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που έρχονται τον επόμενο μήνα, στις 11 και στις 18 Ιουνίου, όπου οι Γάλλοι θα κληθούν να εκλέξουν τα 577 μέλη της κάτω Βουλής.

Την προεκλογική του εκστρατεία εκκινά και ο ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιήσει τη ρήξη ανάμεσα στην παράταξή του και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που έχουν στηρίξει τον κ. Μακρόν.

Ο νέος πρόεδρος θα χρειάζεται ικανό αριθμό εδρών στη Βουλή για να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα. Το νεότευκτο κόμμα “Εμπρός!” του κ. Μακρόν δεν διαθέτει ακόμα τον εκλογικό μηχανισμό ούτε την απήχηση που μπορεί να του εγγυηθεί αξιοπρεπή αριθμό εδρών, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν διαθέτει σήμερα μόλις δύο βουλευτές.

Φωτογραφία: AP Photo/Christophe Ena

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα