Γαλλικές εκλογές: Στο 40,75% είχε φθάσει η συμμετοχή

Γαλλικές εκλογές: Στο 40,75% είχε φθάσει η συμμετοχή
People wait in a polling station before casting their ballots in the first round of parliamentary elections, in Marseille, southern France, Sunday, June 11, 2017. French voters are choosing lawmakers in the lower house of parliament in a vote that is crucial for newly-elected president Emmanuel Macron. (AP Photo/Claude Paris) AP

Στις 17:00 τοπική ώρα, το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ μικρότερο εκείνης του πρώτου γύρου του 2012

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη μητροπολιτική Γαλλία είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία. Όπως συμβαίνει συνήθως, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνην που καταγράφηκε στις 17:00 τοπική ώρα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, το ποσοστό της οποίας είχε φθάσει το 69,42%.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν En Marche και τους κεντροδεξιούς συμμάχους του από το κόμμα του Μπαϊρού Modem, τουλάχιστον το 30% των ψήφων. Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν λαμβάνει πάνω από 17% σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να μετατραπεί σε συντριπτική νίκη για το στρατόπεδο Μακρόν στο δεύτερο γύρο.

Φωτό: AP Photo/Claude Paris

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα