Γαλλική παραδοχή για τρομοκρατία: Δεν ανερχόμαστε στο ύψος των περιστάσεων

default image

Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης καλεί να αναδιοργανωθούν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της χώρας

Η Γαλλία πρέπει να συστήσει μια εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία για να αντιμετωπίσει επικίνδυνους εξτρεμιστές που απειλούν τη χώρα, σύμφωνα με το πόρισμα μιας επιτροπής της γαλλικής εθνοσυνέλευσης στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει τα σφάλματα και τις παραλείψεις των υπηρεσιών ασφαλείας που επέτρεψαν να διαπραχθούν οι επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Η πρόταση να συσταθεί μια υπηρεσία με υπόδειγμα το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο των ΗΠΑ, η οποία θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό της Γαλλίας, είναι ανάμεσα στις συνολικά 40 που καταρτίστηκαν έπειτα από μια έρευνα πεντάμηνης διάρκειας.

Ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Γαλλίας και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αποτέλεσμα να παραβλεφθούν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για τους τζιχαντιστές οι οποίοι σκότωσαν 130 ανθρώπους σε συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι και προάστιά του—στο Σταντ ντε Φρανς, σε καφέ και στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν—κατά το πόρισμα της έρευνας.

«Δεν ανερχόμαστε στο ύψος των περιστάσεων» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση «αυτών που μας απειλούν σήμερα», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ζορζ Φενές, ο συντηρητικός βουλευτής ο οποίος ηγήθηκε της επιτροπής.

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη ήταν πως παρότι ορισμένοι από τους ενόπλους που σκότωσαν 90 ανθρώπους στην επίθεση στο Μπατακλάν θα μπορούσαν να έχουν συλληφθεί, ελάχιστες πιθανότητες υπήρχαν να προβλεφθεί εκ των προτέρων ότι η αίθουσα συναυλιών θα γινόταν στόχος επίθεσης.

Ο Φενές ανέφερε πως ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο μόνος ύποπτος για τις επιθέσεις που κρατείται από τις γαλλικές αρχές, πέρασε χωρίς να εντοπιστεί από ένα φυλάκιο στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου μετά τις επιθέσεις, διότι το όνομά του δεν είχε καταχωριστεί σε καταλόγους υπόπτων και δεν θεωρείτο πως αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια. Μιάμιση ώρα αργότερα, η βελγική αστυνομία ενημέρωσε όμως τη γαλλική αστυνομία πως ο Αμπντεσλάμ ήταν γνωστό πως είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Φενές, εάν υπήρχε καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις αρχές του Βελγίου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είχε συλληφθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων του Νοεμβρίου του 2015, ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Ακόμη, στο πόρισμα σημειώνεται με ιδιαίτερα επικριτικό τόνο το γεγονός ότι οι στρατιώτες οι οποίοι έσπευσαν έξω από το Μπατακλάν ενώ ακόμη η επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη δεν μπορούσαν να επέμβουν, διότι δεν είχαν διαταγές.

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε τις περιπολίες στρατιωτών στις πόλεις της χώρας μετά τις επιθέσεις, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε. Όμως ο Φενές εναντιώθηκε στην ανάπτυξη ανδρών των ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας στο εσωτερικό της χώρας και πρότεινε αντ’ αυτού να προσληφθούν άλλοι 2.000 αστυνομικοί.

Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι οι μηχανισμοί επιτήρησης και ελέγχου στις γαλλικές φυλακές—όπου συχνά μελλοντικοί εξτρεμιστές ριζοσπαστικοποιούνται—αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων, κυρίως γραφειοκρατικών, και ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται τις περισσότερες φορές δεν φθάνουν στους αρμόδιους ή σε αξιωματούχους αρκετά υψηλά ιστάμενους ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε πέρυσι έναν νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες περισσότερες εξουσίες σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, μετά τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, όταν είχαν δολοφονηθεί συνολικά 17 άνθρωποι στα γραφεία της σύνταξης της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα