Γερμανία: Ανοιχτή η Αριστερά σε συγκυβέρνηση με το SPD

Γερμανία: Ανοιχτή η Αριστερά σε συγκυβέρνηση με το SPD
Ein Mitglied der Wahlkommision steht am Sonntag, 16. Mai 2010, mit einer Aufschrift "Hier ist die Linke" auf der Weste auf dem Bundesparteitag der Partei "Die Linke" in Rostock. (apn Photo/Thomas Haentzschel) ----- A party member wears a vest with the slogan "Here is left" at a federal party convent of the left party "Die Linke" in Rostock, northern Germany, Sunday, May 16, 2010. (apn Photo/Thomas Haentzschel) apn Photo/Thomas Haentzschel

Μετεκλογική πρόσκληση σχηματισμού κυβέρνησης από τον συμπρόεδρο του Die Linke, για τη περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

“Εάν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) υποστηρίξει ξανά με αξιόπιστο τρόπο σοσιαλδημοκρατικές αρχές, τότε η Αριστερά είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μαζί τους, εφόσον συμφωνούμε επί της ουσίας”, είπε ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), σε συνέντευξή του στην “Saarbruecker Zeitung”.

Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, οι δήλωση αυτή πρέπει να αξιολογηθεί ως μετεκλογική πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας εφόσον αποτύχουν οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού και προκηρυχθούν νέες εκλογές. “Εάν όμως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που να την επιτρέπει, αλλά το SPD και οι Πράσινοι μολαταύτα δεν θέλουν την πολιτική αλλαγή, τότε είναι μάταιο να το προσπαθήοσυμε”, πρόσθεσε ο Γερμανός αριστερός ηγέτης.

Ο κ. Ρίξινγκερ απέκλεισε την στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών, διότι κάτι τέτοιο είναι για την Αριστερά “αδιανόητο”, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζονται μέχρι την Πέμπτη. Εάν υπάρξει συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού, τότε στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη του SPD θα πρέπει να αποφανθούν εάν την εγκρίνουν σε έκτακτο συνέδριο του κόμματός τους.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:apn Photo/Thomas Haentzschel

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα