Γερμανία: Επενδύσεις και συναίνεση στην Ευρώπη, αλλά στη γραμμή σταθερότητας Σόιμπλε

Γερμανία: Επενδύσεις και συναίνεση στην Ευρώπη, αλλά στη γραμμή σταθερότητας Σόιμπλε
From left, Olaf Scholz, acting chairman of the German Social Democratic Party (SPD), German Chancellor and chairwomen of the German Christian Democratic Union (CDU), Angela Merkel, and the chairman of the German Christian Social Union (CSU), Horst Seehofer, pose with the coalition agreement during a signing ceremony in Berlin, Germany, Monday, March 12, 2018. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Η καγκελάριος Μέρκελ, ο Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών και ο Ζέεχοφερ της CSU υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας. Στόχος της Γερμανίας η καθιέρωση ενός επενδυτικού προϋπολογισμού στην ΕΕ, όμως η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ισχύει στο ακέραιο και τάχθηκε κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών

Περισσότερες επενδύσεις και κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά πάντα σε γραμμή σταθερότητας Σόιμπλε: Η συμφωνία των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση υπεγράφη σήμερα, σχεδόν έξι μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές και τα βασικά της σημεία παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ και ο υπηρεσιακός πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, θέλοντας να στείλουν πρωτίστως στο εσωτερικό της Γερμανίας ένα μήνυμα διάθεσης για συνεργασία και όρεξης για δουλειά.

“Πρέπει να σκεφτούμε πολλά πράγματα εκ νέου. Όλα αλλάζουν. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι απλά συνεχίζουμε” δηλώνει η Μέρκελ, η οποία μετά από 12 χρόνια στην καγκελαρία είδε να αλλάζουν και για εκείνη τα πράγματα μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, που δεν ήταν καμπανάκι μόνο για τους ηττημένους Σοσιαλδημοκράτες.

Το στερεότυπο όμως θέλει τους Γερμανούς να εκτιμούν τη συνέχεια και τη σταθερότητα περισσότερο από την αλλαγή και την ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων θέλησαν να κρατήσουν οι εκ νέου κυβερνητικοί εταίροι.

Εκτός λοιπόν από τις αναφορές Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά, ενδιαφέρον έχει και η στάση της νέας κυβέρνησης όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική: Δόθηκε μεν ένα στίγμα αλλαγής στάσης στην Ευρωζώνη, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί εντελώς ο βασικός πυρήνας της γνωστής σε όλους μας γερμανικής πολιτικής της “σύνεσης” κατά τους εμπνευστές της.

Οι κυβερνητικοί εταίροι τόνισαν την αναγκαιότητα μιας μεγαλύτερης σύγκλισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ επισήμανε πως το ζητούμενο «τώρα που ξεπεράστηκε η ευρωκρίση, που σε όλα τα κράτη σημειώνεται ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης» είναι η σταθεροποίηση της. Θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις ειδικά σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Επιπλέον επισήμανε πως στόχος της Γερμανίας είναι η καθιέρωση ενός επενδυτικού προϋπολογισμού στην ΕΕ -για τον οποίο όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις των χωρών μελών της ΕΕ- όπως και νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει να δοθούν σύντομα απαντήσεις. Άμεσα θα ταξιδέψει μαζί με το νέο υπουργό Οικονομικών, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς, στο Παρίσι για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. 

Η καγκελάριος κατέστησε όμως σαφές πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Κάθε κράτος μέλος φέρει μόνο του την ευθύνη για τα χρέη του, τόνισε και ταάχθηκε κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών. Το κεφάλαιο για την Ευρώπη φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνητικών εταίρων και υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση υπέρ του ότι ισχύει το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας, του ότι δεν υπάρχει κοινοτικοποίηση χρεών, αλλά και του ότι υπάρχει η αρχή ότι η ευθύνη ανήκει εκεί όπου κάθε χώρα μπορεί να ενεργεί. Παρόλα αυτά έχουμε κοινό συμφέρον η Ευρώπη στο σύνολό της να παραμείνει σταθερή και αυτό οδηγεί σε τραπεζική ένωση, σε ένωση κεφαλαιαγορών και σε άλλες δράσεις”, δήλωσε

Ο Σόιμπλε μπορεί να έχει φύγει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή του προέδρου της Bundestag, όμως η πολιτική γραμμή του δεν εγκαταλείπεται ουδόλως.

Στο ερώτημα εαν σκέπτεται να ακολουθήσει την «άκαμπτη» στάση που τηρούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ευρωζώνη, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την πολιτική σταθερότητας του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πιο… γλυκά όμως. Στόχος της Γερμανίας ως ένα οικονομικά ισχυρό κράτος θα πρέπει να είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με «συναίνεση», είπε ο κ.Σολτς θέλοντας να σηματοδοτήσει μία αλλαγή στάσης απέναντι στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης νέος υπουργός Οικονομικών τάχθηκε εξάλλου υπέρ της διατήρησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που παρέδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- το περίφημο “μαύρο μηδενικό” για το οποιο καυχιέται η γερμανική οικονομία. 

«Θέσαμε όλοι μαζί τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως στόχο», δήλωσε ο κ. Σολτς και διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία κανενός εταίρου, καθώς «όλοι το θεωρούσαμε σωστό». Αυτός είναι «ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε και αυτόν θα ακολουθήσω», τόνισε.

Η κ.Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την κυβέρνηση της αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε ότι και κατά το παρελθόν θεωρούσε ότι είχε την απαιτούμενη “για μια λογική ευρωπαϊκή πολιτική” ελευθερία κινήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι και τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις λαμβάνονταν από “μεγάλο” συνασπισμό, με στενό συντονισμό.

“Αλλά τα πράγματα εξελίσσονται και τώρα που μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση κρίσης του ευρώ έχει ξεπεραστεί, δηλαδή η οξεία κρίση, τώρα που όλα τα μέλη της Ευρωζώνης δείχνουν και πάλι ανάπτυξη, τώρα όπου παντού αυξάνεται η απασχόληση, τώρα το θέμα είναι να σταθεροποιήσουμε βιώσιμα την Ευρωζώνη”, σημείωσε η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορές σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση ή την ένωση κεφαλαιαγορών, ενώ υπάρχουν νέες ιδέες για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε π.χ. σε ό,τι αφορά έναν προϋπολογισμό επενδύσεων, όπου ωστόσο οι ιδέες “δεν είναι ακόμη τόσο επεξεργασμένες, για αυτό πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς θέλουμε, πώς αυτό σχετίζεται και με τον συνολικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τον οποίο πρέπει επίσης να φτιάξουμε εκ νέου”. Ειδικά για την ανεργία των νέων, η Καγκελάριος επισήμανε ότι τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί για την αντιμετώπισή της έχουν ήδη ξοδευτεί και θα πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η ‘Αγγελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης και αναγνώρισε τις ελλείψεις της Σένγκεν. “Όλοι μας απολαμβάνουμε εδώ και καιρό την περιοχή Σένγκεν, το γεγονός ότι μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, αλλά όταν εγκαινιάστηκε η ελεύθερη μετακίνηση δεν σκεφτήκαμε επαρκώς το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων”, δήλωσε και ανέδειξε την σημασία μιας “νέας μορφής αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία θα καταπολεμήσει πραγματικά τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς”.

Από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε μεν ότι το κόμμα του εκπροσωπεί ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά τόνισε ότι στην προγραμματική συμφωνία κατόρθωσε να βάλει “προστατευτικές μπάρες”, οι οποίες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση είναι ασφάλεια, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι η επικουρικότητα και σε ό,τι αφορά το ευρώ ευρώ η σταθερότητα. “Η CSU θα προσέξει πάρα πολύ ώστε τα κριτήρια σταθερότητας και η πολιτική σταθερότητας να συνεχιστούν και θεωρούμε ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει ρόλο εγκαίρως σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στον γερμανικό λαό ότι η κουλτούρα της σταθερότητας θα παραμείνει πολύ σημαντικό σημείο”, τόνισε ο κ. Ζεεχόφερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Deutsche Welle, Sueddeutsche Zeitung. Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Michael Sohn

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα