Γερμανία: Η εύθραυστη πολιτική ειρήνη απειλεί την κυριαρχία Μέρκελ

Γερμανία: Η εύθραυστη πολιτική ειρήνη απειλεί την κυριαρχία Μέρκελ
Ο Χορστ Ζεεχόφερ και η Άνγκελα Μέρκελ AP

Μπορεί εκ πρώτης κάποιος να φαντάζεται πως η πολιτική κρίση στη Γερμανία ξεπεράστηκε μετά τον συμβιβασμό Μέρκελ-Ζεεχόφερ για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης όμως ο Νίκος Αθανασιάδης, Γραμματέας Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας εξηγεί στο News 24/7 γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας και γιατί αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει μέλλον.

“Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και απανωτά τελεσίγραφα με αφορμή τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και η Καγκελάριος Μέρκελ έφτασαν σε συμβιβασμό. “Βρήκαμε βιώσιμη λύση, παραμένω υπουργός Εσωτερικών”, δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, δίνοντας τέλος στα σενάρια κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού”. Η παραπάνω είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία στις αρχές της εβδομάδας από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο , κάνοντας ταυτόχρονα μάλλον χαρούμενους τους ηγέτες της ΕΕ. Άλλωστε ποιος επιθυμούσε μια πολιτική κρίση αυτή την ώρα στην καρδιά της Ευρώπης και δει στην καρδιά της Ευρωζώνης; Αν εξαιρέσει κανείς τους ακροδεξιούς ευρωσκεπτικιστές που “έτριβαν τα χέρια τους” ίσως κανείς, είναι η απάντηση.

Για λύση που θα σταματήσει τις ροές παράτυπων μεταναστών στα σύνορα έκανε λόγο ο Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα. Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε σε έναν εξαιρετικό συμβιβασμό και υπογράμμισε ότι υπάρχει συμφωνία για δημιουργία κέντρων τράνζιτ στην Γερμανία από όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους” μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν οι καλλωπισμένες δηλώσεις και τα παγωμένα χαμόγελα μπροστά από τις κάμερες. Ο Νίκος Αθανασιάδης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων Γερμανίας, εκτιμά μιλώντας στο News 24/7 πως η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να φέρει μια μόνιμη πολιτική ειρήνη στη Γερμανία αλλά μια ανακωχή πριν μια νέα κρίση.

“Δεν φαίνεται να καταλαγιάζει το όλο ζήτημα, ίσα ίσα θα έλεγε κανείς ότι συνεχώς αναζωπυρώνεται. Ο ένας ουσιαστικά προσπαθεί να καταλάβει τι θέλει να πει ο άλλος. Αυτή η λύση δεν ικανοποιεί κανέναν αλλά κατέληξαν σε αυτή σχεδόν αναγκαστικά. Ουσιαστικά καταλήξανε σε χώρους “τράνζιτ” στα σύνορα Γερμανίας -Αυστρίας. Επί της ουσίας δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για κέντρα επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, δηλαδή στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Είναι βέβαια περισσότερο κοντά σε όσα ζητούσε ο Ζεεχόφερ. Κάπου αντιδράσανε οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά το SPD πλέον δεν έχει την δυναμική του παρελθόντος. Μεγάλη αντίδραση στη Βουλή υπήρξε από την αριστερά δηλαδή το Di Linke και στην αντίθετη κατεύθυνση από το Afd”, μας λέει.

Άλλωστε πως να καταλαγιάσει το θέμα όταν λίγες ώρες μετά από την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό, που φέρει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί εκ νέου με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην Ε.Ε.. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες». Όπως αναφέρει, «σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα».

Ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην Ε.Ε. δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός. Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.

“Η εφαρμογή της ίδιας της συμφωνίας θα φέρει πολλά προβλήματα στην επιφάνεια. Θεωρητικά λένε ότι σε 48ώρες θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου. Στην πράξη αυτό είναι απίθανο να γίνει. Πότε θα στηθούν αυτά τα κέντρα; Θεωρώ ότι μάλλον πρόκειται περισσότερο για μέτρο αποτροπής. Να στείλουν δηλαδή ένα μήνυμα σε όσους μετανάστες θέλουν να μπουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί” εκτιμά ο κ.Αθανασιάδης σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των Γερμανών πολιτικών.

“Πολιτικά δεν βλέπω να κρατάει πολύ αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός. Ο καθένας χτυπάει στο αδύνατο σημείο του άλλου. Το γυαλί έχει ραγίσει. Αν δεν προχωρήσει ο υπάρχων συνασπισμός ήδη η Πράσινοι έχουν εκφράσει προθέσεις συνομιλίας με την CDU αλλά και η κα.Μέρκελ έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής της και αυτό φαίνεται. Η πολιτική κρίση είναι μπροστά μας. Μετά το καλοκαίρι θα οξυνθούν ξανά τα πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι ο Ζεεχόφερ τον Οκτώβριο έχει εκλογές στο κρατίδιο της Γερμανίας και ήδη δημοσκοπικά το ακροδεξιό AfD τον παίρνει παραμάζωμα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον. Μπορεί του χρόνου να γίνουν ξανά εκλογές” σημειώνει.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας και στην ερώτηση γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μιας και δεν εμφανίστηκε χθες, ο κ.Αθανασιάδης εξιστόρησε μια προσωπική του εμπειρία δείχνοντας σε όλους μας πως το πρόβλημα η Γερμανία δεν το είχε αντιληφθεί εξ αρχής, γεγονός που τη βρήκε απροετοίμαστη.

“Στην αρχή της προσφυγικής κρίσης βρέθηκα σε μια συνάντηση στην οποία ήταν παρούσα η τότε Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας η προερχόμενη από το SPD τουρκικής καταγωγής Αϊντάν Εζογκούζ. Της είπα ξέρετε οι μετανάστες ψάχνουν οποιονδήποτε τρόπο να έρθουν στην Ευρώπη; Μου απαντά δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Δεν είναι δικό μας θέμα, δεν είναι πρόβλημά μας. Έτσι το αντιμετώπιζε η Γερμανία. Αρχές του 2014 σε επιτροπή της Βουλής έθεσα ξανά το θέμα και όλοι με κοιτούσαν με απορία. Τους έλεγα ότι το πρόβλημα θα έρθει. Να που το 2015 τους ήρθε και τους βρήκε απροετοίμαστους. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Έπαθαν πανικό και δεν ήξεραν που να βάλουν τον κόσμο. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πολύ καλύτερα. Όλα τα προγράμματα εδώ όσο και να προκαλεί εντύπωση ήταν πρόχειρα μπαλώματα της ώρας, χωρίς σχεδιασμό. Ναι, η κα.Μέρκελ έχει κάνει πολλά και πρέπει να το παραδεχτούμε αλλά όπως τότε έτσι και τώρα η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενιαία ως πρόβλημα ευρωπαϊκό αλλά θέλει οι χώρες πρώτες υποδοχής να βρουν τη λύση”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα