Γερμανία: Μάχη για την κληρονομιά του Σόιμπλε

Bundesinnenminister Wolfgang Schaeuble, rechts, nimmt am Donnerstag, 4. September 2008, in Berlin an einer Pressekonferenz teil. Schaueble, der Brandenburger CDU-Vorsitzende und Innenminister Joerg Schoenbohm, und  der Bundesbeauftragten fuer Datenschutz, Peter Scharr, auesserten sich zu den aktuellen Vorkommnissen im nicht-oeffentlichen Bereich des Datenschutzes. (AP Photo/Franka Bruns) --- German Interior Minister Wolfgang Schaeuble attends a news conference in Berlin, Thursday, Sept. 4, 2008. (AP Photo/Franka Bruns)
Bundesinnenminister Wolfgang Schaeuble, rechts, nimmt am Donnerstag, 4. September 2008, in Berlin an einer Pressekonferenz teil. Schaueble, der Brandenburger CDU-Vorsitzende und Innenminister Joerg Schoenbohm, und der Bundesbeauftragten fuer Datenschutz, Peter Scharr, auesserten sich zu den aktuellen Vorkommnissen im nicht-oeffentlichen Bereich des Datenschutzes. (AP Photo/Franka Bruns) --- German Interior Minister Wolfgang Schaeuble attends a news conference in Berlin, Thursday, Sept. 4, 2008. (AP Photo/Franka Bruns) ASSOCIATED PRESS

Προβληματισμός επικρατεί στη Γερμανία για το διάδοχο του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών

Οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της 'Αγκελα Μέρκελ ξεκίνησαν και επίσημα, με τα γερμανικά ΜΜΕ να σχολιάζουν τα συμπεράσματα από την πρώτη μέρα των επαφών, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση του επόμενου "τσάρου" της γερμανικής οικονομίας.

"Μάχη για την κληρονομιά του Σόιμπλε" επιγράφεται εκτενής ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα εκτιμά ότι σε μία νέα κυβέρνηση Μέρκελ με τη συμμετοχή Φιλελευθέρων και Πρασίνων το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να καταλήξει τελικά στους Πράσινους ή και να παραμείνει στους Χριστιανοδημοκράτες. Μάλιστα αυτή η τελευταία εξέλιξη φαίνεται πλέον πιο πιθανή, καθώς, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, "ειναι αμφίβολο εάν οι Πράσινοι θέλουν πραγματικά να ορίσουν δικό τους υπουργό Οικονομικών. Αλλά θα ήταν πιο έυπεπτο για τους ίδιους να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ένας χριστιανοδημοκράτης, παρά ένας φιλελεύθερος". Μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το υπουργείο αναλαμβάνει προσωρινά ο ίδιος ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαιερ και η Handelsblatt εκτιμά ότι "η μεταβατική λύση Άλτμαιερ θα μπορούσε να γίνει μόνιμη. Με όρους ευρωπαϊκής πολιτικής είναι πιο κοντά στους Πράσινους απ΄ότι οι περισσότεροι Φιλελεύθεροι".

Διαφορετική προσέγγιση από την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία υποστηρίζει ότι οι Φιλελεύθεροι προβάλλουν πλέον ως "κόκκινη γραμμή" την αξίωση να μην διατηρήσουν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) το υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας την μήνιν των βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών (CSU), παραδοσιακού κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό σχόλιο "λίγο πριν αρχίσει ο πρώτος γύρος συνομιλιών κύκλοι των χριστιανοδημοκρατών εξέφραζαν δυσθυμία για τη συμπεριφορά των πιθανών κυβερνητικών εταίρων. Οι καυστικές δηλώσεις του προέδρου των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και του επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, εκλαμβάνονται ως μία προσπάθεια να τεθούν εξ´αρχής αξιώσεις που περιορίζουν τα περιθώρια συμβιβασμών. Αυτο ισχύει κυρίως για την εξαγγελία Λίντνερ ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών". Από την πλευρά της πάντως η Augsburger Allgemeine επισημαίνει: "Οι κόκκινες γραμμές, τις οποίες οποίες προβάλλουν κυρίως Φιλελεύθεροι και Χριστιανοκοινωνιστές κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμώνται. Πρόκειται απλώς για επίδειξη δύναμης".

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο Βερολίνο έγινε το πρώτο βήμα για τη 'Τζαμάικα'

ADVERTISING

SHARE: