Γερμανία: Μέρκελ – Σουλτς συμφωνούν για το (μη) ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας

Γερμανία: Μέρκελ – Σουλτς συμφωνούν για το (μη) ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας
The screenshot provided by RTL shows German Chancellor Angela Merkel, left, of the Christian Democratic party, and her challenger Martin Schulz of the Social Democratic party as they attend the only TV debate three weeks before the German parliament elections in a TV studio in Berlin Sunday, Sept. 3, 2017. (RTL via AP) AP

Το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας απασχόλησε το ντιμπέιτ κορυφής μεταξύ Άγγελα Μέρκελ και Mάρτιν Σούλτς ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Και οι δύο υποψήφιοι καγκελάριοι συμφώνησαν ότι η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία κλείνει

Μάχη εντυπώσεων αλλά και ουσίας το βράδυ της Κυριακής στο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για την θέση του καγκελαρίου στην Γερμανία. Στο πεδίο των διεθνών πρωταγωνίστησε η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα επιδιώξει μαζί με άλλους ηγέτες να υπάρξει μια κοινή θέση της ΕΕ στο θέμα αυτό.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε η Μέρκελ τονίζοντας ότι αν εκλεγεί καγκελάριος θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

«Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ’ αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Τα σχόλια πιθανολογείται ότι θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο στη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ και, απευθυνόμενος στην Καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε, «θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς». Η Άγγελα Μέρκελ από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε μετριοπαθέστερη, λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει το σκεφτεί κανείς πολύ καλά», υπενθύμισε ωστόσο ότι το δικό της κόμμα (CDU) δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι, αν και οι χαμηλοί τόνοι δεν οδηγούν πουθενά με κάποιον σαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή προκειμένου να απελευθερωθούν οι Γερμανοί πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Η ίδια δήλωσε ότι θα συμφωνούσε στην διακοπή της προενταξιακής βοήθειας που δίδεται στην Άγκυρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι «το εάν η Τουρκία ή η ΕΕ θα κλείσει την πόρτα, πρέπει να αποφασιστεί με ηρεμία» και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Τουρκία απομακρύνεται με ταχύτατο ρυθμό από όλες τις πολιτικές συνήθειες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι καταβάλλει κάθε διπλωματική πίεση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Γερμανοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ότι «κανένας Γερμανός δεν είναι πλέον ασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία» και τόνισε ότι όποιος εκλεγεί καγκελάριος έχει την ευθύνη να πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα του δεν μπορεί πια να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

The screenshot provided by RTL shows German Chancellor Angela Merkel, left, of the Christian Democratic party, and her challenger Martin Schulz of the Social Democratic party as they attend the only TV debate three weeks before the German parliament elections in a TV studio in Berlin Sunday, Sept. 3, 2017. (RTL via AP) AP

Παράλληλα ο κ. Σουλτς άσκησε δριμεία κριτική για την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ. «Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους Ευρωπαίους γείτονές μας», δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. “Με μένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία”, τόνισε.

Η Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι ενήργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί την πλειοψηφία των Γερμανών οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν ενστερνίζονται την άποψή της ότι “το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία”. “Καταλαβαίνω όσους είναι επιφυλακτικοί”, δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση “σύστημα απελπισίας” και αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Φωτογραφία: APImages

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα