Γερμανία: Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος του AfD

Γερμανία: Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος του AfD
The federal parliament faction co-leader Alexander Gauland attends a party convention of the Alternative for Germany, AfD, party in Hannover, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Στο Συνέδριο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με αποτέλεσμα η ηγεσία του κόμματος να διακόψει τη διαδικασία

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ εξελέγη συμπρόεδρος του κόμματος, έπειτα από μια επεισοδιακή διαδικασία η οποία ανέδειξε την δύσκολη συνύπαρξη της μετριοπαθέστερης πτέρυγας με τους ακραιφνείς ακροδεξιούς.

Νωρίτερα στην μία θέση στο ηγετικό δίδυμο είχε επανεκλεγεί ο Γιέργκ Μόιτεν,ενώ για την δεύτερη υποψήφιοι ήταν ο μετριοπαθέστερος Γκέοργκ Πατσντέρσκι, επικεφαλής του κόμματος στο Βερολίνο και η εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας Ντόρις Σάιν-Βιτγκενστάιν, επικεφαλής της AfD στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν. Στην πρώτη ψηφοφορία προηγήθηκε η κυρία Σάιν-Βιτγκενστάιν, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ενώ στην δεύτερη κέρδισε ο Κ. Πατσντέρσκι, αλλά και πάλι χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία.

Στο Συνέδριο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, με αποτέλεσμα η ηγεσία του κόμματος να διακόψει τη διαδικασία και κατόπιν να αποσυρθούν από την διεκδίκηση της θέσης και οι δύο υποψήφιοι. Στη θέση τους, ως μοναδικός υποψήφιος, εμφανίστηκε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ισχυρός άνδρας του κόμματος τους τελευταίους μήνες, ο οποίος είχε το πρωί ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο κ. Γκάουλαντ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αποφάσισε να θέσει τελικά υποψηφιότητα προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος, έλαβε ποσοστό 67,8%. «Από την διαδικασία κατέστη σαφές ότι όποιος φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ηγεσία της AfD δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της ακροδεξιάς πτέρυγας», ήταν το σχόλιο του ARD.

(Φωτογραφία: AP / Michael Sohn)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα