Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε ‘όχι’ στην πρόταση Σουλτς για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε ‘όχι’ στην πρόταση Σουλτς για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Το CDU απορρίπτει την πρόταση του Μάρτιν Σουλτς περί δημιουργίας των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" ως το 2025

Ανώτερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ απέρριψαν το όραμα για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» που παρουσίασαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τους οποίους ελπίζουν να σχηματίσουν ξανά κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε την Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος ότι ο μόνος τρόπος οι Σοσιαλδημοκράτες να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών είναι αν προσφέρουν ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη και ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να δημιουργηθούν ως το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι χώρες που δεν συμφωνούν, θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του SPD και του CDU, ο οποίος κυβερνά τη Γερμανία από το 2013, ξεκινούν την Τετάρτη, όμως τα δύο κόμματα αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη.

Ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος του CDU, επεσήμανε ότι η πρόταση του Σουλτς αποτελεί «κίνδυνο για την ΕΕ και την αποδοχή της Ευρώπης από τους πολίτες», ενώ ο Πέτερ Άλτμαϊερ, προσωπάρχης της Μέρκελ, σχολίασε ότι η ιδέα και κυρίως το χρονοδιάγραμμα είναι μη ρεαλιστικά.

Μια δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild δείχνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των Γερμανών (30%) στηρίζουν την ιδέα του Σουλτς, ενώ το 48% την απορρίπτει.

Ο Κάουντερ δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Ευρώπη, αλλά και να αναγνωριστεί το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι πολίτες επιθυμούν «την αξιοπιστία που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν στα εθνικά κράτη».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Η πρόταση επίσης θα θέσει σε κίνδυνο το έργο της ένωσης που είναι μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία, διότι η πλειονότητα των κρατών μελών σίγουρα δεν θα συμμετείχαν στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Ο Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι η πρόταση του Σουλτς τον εξέπληξε, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα στην Ευρώπη όπως η ανεργία, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.

«Η συζήτηση για το αν η Ευρώπη θα πρέπει να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, μια συνομοσπονδία ή ηνωμένες πολιτίες είναι για τους ακαδημαϊκούς και τους δημοσιογράφους, όχι για τη γερμανική εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα μετέφεραν την κυριαρχία των κρατών μελών στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πλειονότητα των πολιτών δεν πρόκειται να στηρίξει κάτι τέτοιο», εξήγησε ο Άλτμαϊερ.

Και η ίδια η καγκελάριος αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα την πρόταση Σουλτς, επισημαίνοντας την Πέμπτη ότι θα ήταν καλύτερο η ΕΕ να επικεντρωθεί στην ενίσχυση ως το 2025 της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στους τομείς της άμυνας, την εργασίας και της καινοτομίας.

Η Χρισνιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, απέρριψε επίσης την πρόταση Σουλτς. Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί η Γερμανία να μετατραπεί σε μια «διοικητική μονάδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού υπερκράτους».

Όμως το SPD υπερασπίστηκε την πρόταση του προέδρου του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι θα η πρόταση αυτή θα διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η φωνή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, σε μια περίοδο που ενισχύεται η επιρροή της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα