Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Σουλτς πριν ορκιστεί υπουργός εξωτερικών

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Σουλτς πριν ορκιστεί υπουργός εξωτερικών
Social Democrat party Leader Martin Schulz looks down as he speaks during a board meeting at the SPD headquarters in Berlin, Germany, Monday, Sept. 25, 2017, the day after parliament election. (AP Photo/Michael Probst) AP Photo/Michael Probst

Οι προσωπικές φιλοδοξίες να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς στην ανακοίνωση της παραίτησής του από την συμμετοχή στην κυβέρνηση

Οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος, τονίζει ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην γραπτή δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Ο κ. Σουλτς είχε δηλώσει προεκλογικά ότι ο ίδιος δεν θα έμπαινε σε κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ, ενώ μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Χθες σε συνέντευξή του ο προκάτοχός του στην ηγεσία του SPD και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον κατηγόρησε για “ασέβεια” προς το έργο του και αθέτηση υποσχέσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι του είχε εγγυηθεί την παραμονή στο υπουργείο.

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος είχε το τελευταίο διάστημα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζει και ο κ. Σουλτς στη δήλωσή του, να τεθεί σε κίνδυνο η εσωκομματική διαδικασία με την οποία θα πρέπει να εγκριθεί η συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς:

“Η από εμένα από κοινού με την ηγεσία του SPD διαπραγματευθείσα προγραμματική συμφωνία ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει σε πολλούς τομείς τη ζωή των ανθρώπων. Πάντα τόνιζα ότι – εάν μπαίναμε σε έναν συνασπισμό – θα το κάναμε μόνο εφόσον μπορούσαμε να βρούμε στην προγραμματική συμφωνία τα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα για βελτιώσεις στην παιδεία, την περίθαλψη, τις συντάξεις, την εργασία και την φορολογία. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι αυτό συνέβη. Ειδικά η νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα υψίστης σημασίας τα μέλη του SPD να υπερψηφίσουν την συμφωνία επειδή θα έχουν και αυτά πειστεί από το περιεχόμενό της, όπως εγώ. Λόγω της συζήτησης γύρω από το πρόσωπό μου βλέπω να κινδυνεύει η επιτυχία της ψηφοφορίας. Για αυτό δηλώνω την παραίτησή μου από την πρόθεση να μπω στην κυβέρνηση και ελπίζω ταυτόχρονα ότι έτσι τελειώνει η συζήτηση γύρω από τα πρόσωπα εντός του SPD. Όλοι μας κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ότι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες πρέπει να μένουν πίσω από το συμφέρον του κόμματος”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα