Γερμανία: Προς πρόωρες εκλογές το Πάσχα, μετά το ‘nein’ του Schulz

Γερμανία: Προς πρόωρες εκλογές το Πάσχα, μετά το ‘nein’ του Schulz
German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, passes by her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, prior to a TV talk of the party leader in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool) AP

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται η Γερμανία μετά το ναυάγιο των συζητήσεων για Τζαμάικα λόγω FDP. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε η Μέρκελ, το μπαλάκι στους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Σουλτς όμως ήδη έχει προτείνει "όχι" σε μεγάλο συνασπισμό.

Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελεύθερων και Πράσινων (της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα), η Γερμανία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για τέταρτη μόλις φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, μετά το “nein” του Σουλτς σε συζήτηση για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Οι αγορές ήδη αντέδρασαν νευρικά με το ευρώ να σημειώνει μικρή πτώση. Η Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα, δια του εκπροσώπου του Γιούνκερ Μαργαρίτη Σχοινά, ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνέχεια στη Γερμανία, ενώ και η Ρωσία ευχήθηκε να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που γεύεται τώρα τις πραγματικές συνέπειες της πύρρειου νίκης της το Σεπτέμβριο, μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος στις 3:30 ώρα Ελλάδος προέβη σε διάγγελμα και κάλεσε τα κόμματα σε αποφυγή πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τρία σενάρια:

Το πρώτο θα ήταν να αλλάξει στάση η SPD και να πει ja σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμου με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το δεύτερο σενάριο θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέρκελ μόνο με τους Φιλελευθερους ή τους Πράσινους. Ήδη οι Φιλελεύθεροι σύμφωνα με τη Bild έχουν δηλώσει ότι θα στήριζαν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη Μέρκελ, αλλά χωρίς τους Πράσινους, με τους οποίους είχαν θεμελιώδεις διαφορές ειδικά στο προσφυγικό. Με αυτή τη σύνθεση του Bundestag όμως θα ήταν πολύ δυσλειτουργικό.

Το τρίτο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές. Ήδη ο Jürgen Trittin των Πράσινων προέβλεψε πρόωρες εκλογές το Πάσχα.

Το σενάριο των εκλογών είναι πλέον καθαρά ορατό, καίτι αντιβαίνει στη γερμανική λογική, καθώς ήδη το κόμμα της SPD ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της ηγεσίας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δεν επιτρέπει στους Σοσιαλδημοκράτες να μπουν σε συζήτηση μεγάλου συνασπισμού. “Δεν είμαστε δατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τους Χριστιανοδημοκράτες. Δεν φοβόμαστε νέες εκλογές” δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς πριν λίγη ώρα, κατηγορώντας CDU/CSU, FDP και Πράσινους ότι οδήγησαν τη χώρα σε μία δύσκολη κατάσταση.  Κατόπιν τούτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ήδη εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες και ενώ οι προκαταρκτικές συζητήσεις για Τζαμάικα πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή, τόσο ο Σουλτς όσο και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Αντρέα Νάλες, είχαν δηλώσει δημόσια πως αποκλείεται μεγάλος συνασπισμός ακόμη και εάν υπάρξει οριστικό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελεύθερων και Πράσινων. Η γερμανικη κοινη γνώμη πάντως είναι διχασμένη όσον αφορά στο ερώτημα μεγάλος συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές.

Αλλά και η Μέρκελ έχει καλέσει την ηγεσία του κόμματος της σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή. Πολλοί όμως ήδη αναρωτιούνται εάν οι εξελίξεις αυτές θα σημάνουν και την αρχή του πολιτικου τέλους της Mutti, της αποκαλούμενης “μητερούλας” που κυριαρχεί στη γερμανική πολιτική σκηνή τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ερώτημα συγκεκριμένα είναι εάν προκειμένου να βρεθεί λύση, προταθεί κυβέρνηση χωρίς τη Μέρκελ, αλλά ούτε και το Σουλτς στη θέση του καγκελαρίου.

Το βέβαιο είναι σε κάθε περίπτωση ότι οι Γερμανοί πολιτικοί θα εξαντλήσουν ακόμη και αυτή την ώρα κάθε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς δε λείπει ο φόβος περαιτέρω ενίσχυσης της ξενοφοβικής AfD.

Το σενάριο νέων εκλογών στη Γερμανία όμως ανησυχεί και την Ελλάδα που αναμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Και χωρίς νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, η τελευταία δύσκολα μπορεί να προχωρήσει.

(AP Photo/Gero Breloer, pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα