Γερμανία: Συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: Συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
Martin Schulz, chairman of the German Social Democratic Party (SPD), front left, German Chancellor and chairwomen of the German Christian Democratic Union Party (CDU), Angela Merkel, front right, and Horst Seehofer, rear center, chairman of the Christian Social Union Party (CSU), arrive for coalition negotiations on a new German government between the Christian Unions bloc and the Social Democratic Party (SPD) in Berlin, Germany, Friday, Feb. 2, 2018. (Bernd von Jutrczenka/dpa via AP) AP

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Στο SPD το υπουργείο Οικονομικών στο CSU το Άμυνας

Οι συντηρητικοί της Άγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τo SPIEGEL ONLINE και το Πρακτορείο Reuters.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η βουλευτής του CDU Σεράπ Γκιουλέρ μέσω ανάρτησής της στο Twitter.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, και το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung επιβεβαιώνουν ότι επετεύχθη συμφωνία, ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν και πάλι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Άμυνας.

Σύμφωνα με το Spiegel, oι Σοσιαλδημοκράτες πάντως θα αναλάβουν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.

Τώρα θα πρέπει όμως να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας τα 450.000 μέλη του SPD, με μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

Τι μεταδίδει η Deutsche Welle

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, τις οποίες αναμεταδίδει η ελληνόφωνη Deutsche Welle, επιβεβαιώνεται πως οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταλήξει και στην κατανομή των υπουργείων. Σύμφωνα με το dpa, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος.

Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών.

Εντούτοις ακόμη και μετά τη συμφωνία, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος. Επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας θα κληθούν να τοποθετηθούν τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα