Γερμανία: Ζητείται ‘μεγάλος συνασπισμός’- Αισιόδοξη δηλώνει η Μέρκελ

Γερμανία: Ζητείται ‘μεγάλος συνασπισμός’- Αισιόδοξη δηλώνει η Μέρκελ
ATTENTION: EMBARGOED FOR PUBLICATION UNTIL 30 DECEMBER 11:00 PM GMT - German acting Chancellor Angela Merkel poses for photographs after the television recording of her annual New Year's speech at the Chancellery in Berlin, Germany, Dec. 30, 2017. (Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP) Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι «αισιόδοξη» κατά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο ηγέτης των οποίων Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα θέσει κόκκινες γραμμές κατά την έναρξη των συζητήσεων.

Ο συντηρητικός συνασπισμός της Μέρκελ και το SPD έχουν προγραμματίσει πέντε ημέρες συνομιλιών προκειμένου να δουν αν μπορούν να εξεύρουν αρκετό κοινό έδαφος ώστε να προετοιμάσουν την επιστροφή του «μεγάλου συνασπισμού» που κυβέρνησε στη Γερμανία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) -του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στη Βαυαρία- δήλωσε πως προσέρχεται στις συνομιλίες με «πολύ καλή διάθεση» και είπε πως το κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες

Την Κυριακή ξεκίνησαν επισήμως οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με την συνάντηση των τριών αρχηγών, της ‘Αγγελα Μέρκελ (CDU), του Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (SPD). Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.

Ενδεικτικό του αυστηρού και «εντατικοποιημένου» χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί είναι ότι προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των αρχηγών.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα συζητήσει θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ η δεύτερη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη. Την επομένη τα αποτελέσματα των διερευνητικών θα τεθούν υπ’ όψιν των κομμάτων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Πρόθεση των ηγεσιών των κομμάτων, είναι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να έχουν σταθμίσει αν είναι δυνατόν να εισηγηθούν προς τα κομματικά τους όργανα τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό μίας νέας εκδοχής του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού. Όπως υπογραμμίζεται, τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα και για τα τρία κόμματα καθιστούν αναγκαία μία θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων κυρίως για τους ηγέτες τους.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Βοσκούλε απηύθυνε μία ασυνήθιστη έκκληση μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ζητώντας την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω επιζήμια πολιτικά επακόλουθα για τη χώρα.

(Φωτογραφία: Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα