Γερμανικός Τύπος: Οι ‘φιλοφρονήσεις’ Τραμπ-Τσίπρα

Γερμανικός Τύπος: Οι ‘φιλοφρονήσεις’ Τραμπ-Τσίπρα
President Donald Trump, right, calls on a reporter during a news conference with Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, in the Rose Garden of the White House in Washington, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ αρχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου. Εκτενείς αναφορές και για τις στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις κουρδικές επαρχίες του Ιράκ

Σε μία πρώτη αναφορά στην σεπίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον οι περισσότερες εφημερίδες, στην ηλεκτρονική τους έκδοση, αναπαράγουν τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τίτλο “Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Τραμπ και Τσίπρα”.

Σε σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι “ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιστοποιεί στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προόδους στη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα του. ʻΗ Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειάʼ είπε ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη”. Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την υποστήριξή του σε ένα “υπεύθυνο σχέδιο για διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους”, συνεχίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως επισημαίνεται επίσης “στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστή μία πιθανή συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του Κογκρέσου. Για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ατλαντικούς εταίρους στην ασταθή περιοχή της Μεσογείου, μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας. Επιπλέον (οι ΗΠΑ) διατηρούν μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην Κρήτη”.

Άραβες μαχητές στη Ράκα της Συρίας

Σε αυτή την ασταθή περιοχή εστιάζει ο γερμανόφωνος Τύπος με αφορμή πληροφορίες από τη Συρία για ανακατάληψη από κούρδους και άραβες μαχητές της πόλης Ράκα, που θεωρείται πρωτεύουσα του αποκαλούμενου “Ισλαμικού Κράτους”. “Μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο” επιγράφεται σχετικό σχόλιο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, το οποίο επισημαίνει ότι “με την εκδίωξη των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους δεν επέρχεται και η ειρήνευση στην περιοχή. Τη μάχη στη Ράκα θα ακολουθήσει τώρα ο αγώνας για τη Ράκα. Πολλοί είναι αυτοί που εγείρουν αξιώσεις στην πόλη: η κουρδική εθνοφυλακή που την έχει κατακτήσει και θέλει να ενσωματώσει σε αυτή τον αυτόνομο κουρδικό θύλακα της πόλης, τη Ροτζάβα. Το συριακό καθεστώς που θέλει να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Ακόμα και η συριακή αντιπολίτευση που δραστηριοποιείται από την Τουρκία. (…) Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους έχουν κρυφτεί, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί”.

Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου σημειώνει: “Ακόμη δεν έχουν ηττηθεί οριστικά οι ισλαμιστές. Εξακολουθούν να είναι παρόντες στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, έστω και αν έχουν έρθει σε δύσκολη θέση. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα περάσουν στην παρανομία και θα αλλάξουν τακτική, ξεκινώντας ανταρτοπόλεμο. Μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να εξελιχθούν και πάλι σε παράγοντα εξουσίας. Διότι και στο παρελθόν είχαν καταφέρει να αξιοποιήσουν προς ίδιον συμφέρον τις εντάσεις που προϋπήρχαν στην περιοχή. Οι διεφθαρμένες ελίτ, η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικής, η αστάθεια, το μίσος μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών- όλα αυτά τα κακώς κείμενα στον αραβικό κόσμο δεν έχουν εκλείψει και αποτελούν γόνιμο έδαφος, όπου ευδοκιμεί ο ένοπλος φονταμενταλισμός”.

Ο ιρακινός στρατός προελαύνει στο Κιρκούκ

Νέα ένταση, ιδιαίτερα μεταξύ των Κούρδων της περιοχής, πυροδοτεί και η ανακατάληψη του Κιρκούκ από τον τακτικό στρατό του Ιράκ, λίγο μετά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Σε εκτενή ανάλυση με τίτλος “Χάος στο Κιρκούκ” η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι “οι ιρακινές δυνάμεις προφανώς αξιοποίησαν την εσωτερικη διαμάχη μεταξύ των Κούρδων, δηλαδή ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) υπό τον τοπικό πρωθυπουργό Μασούντ Μπαρζανί και μερίδα της Πατριωτικής Ένωσης για το Κουρδιστάν (PUK) που αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην περιφέρεια του Κιρκούκ. Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι υπάγονται σε αυτή και απέρριψαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην πόλη τους”. Όσο για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Άγκυρα “θεωρεί εαυτόν προστάτιδα δύναμη των Τουρκμένων στο Κιρκούκ, οι οποίοι δεν θέλουν να ενταχθούν στο Κουρδιστάν. Ταυτόχρονα (η Τουρκία) κάνει λόγο για δυνάμεις του PKK στην πόλη, θέλοντας προφανώς να υποδείξει ιδεολογική συνάφεια της PUK με το PKK, που έχει απαγορευθεί στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση”.

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Susan Walsh)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα