Γιατί η Ελλάδα μπλόκαρε τη δήλωση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Chinese Premier Li Keqiang arrives for a round table meeting at an EU-China summit in Brussels, on Friday, June 2, 2017. (Francois Lenoir, Pool Photo via AP)
Chinese Premier Li Keqiang arrives for a round table meeting at an EU-China summit in Brussels, on Friday, June 2, 2017. (Francois Lenoir, Pool Photo via AP) AP

Η Ελλάδα μπλόκαρε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ που ασκούσε κριτική στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Δεν υπήρξε ομοφωνία των "28" για την Κίνα σε σχέδιο δήλωσης της ΕΕ, λένε διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα "μπλόκαρε" κείμενο της ΕΕ που επικρίνει την Κίνα για τις πρακτικές της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Επισημαίνουν δε, πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕΕ. Τονίζουν δε ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι "ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα. Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε -υπογραμμίζουν- το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών".

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα έβαλε "μπλόκο" σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και το οποίο κατέκρινε την Κίνα για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, διπλωμάτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστολής που επιχειρεί το Πεκίνο απέναντι σε ακτιβιστές και αντιφρονούντες.

Η απόφαση προκάλεσε εκνευρισμό, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να αντιτίθεται στην απόφαση της Ελλάδας, την στιγμή που το ΔΝΤ και τη Ευρωπαίοι αποφάσιζαν την εκταμίευση της δόσης κατά τη διάρκεια του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την περασμένη Πέμπτη (15.06.2017). "Δεν είναι τίμιο, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω", τόνισε ο διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με το Reuters.

Φωτογραφία: Associated Press

ADVERTISING

SHARE: