Γιατί οι εκλογές σε ένα κρατίδιο της Ινδίας έχουν σημασία για όλο τον κόσμο

Bharatiya Janata Party supporters celebrate winning seats in the Uttar Pradesh state legislature elections in, Lucknow, India, Saturday, March 11, 2017. India's governing Hindu nationalist party was heading for major victories Saturday in key state legislature elections that are seen as a referendum on the performance of Prime Minister Narendra Modi's nearly 3-year-old government. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh)
Bharatiya Janata Party supporters celebrate winning seats in the Uttar Pradesh state legislature elections in, Lucknow, India, Saturday, March 11, 2017. India's governing Hindu nationalist party was heading for major victories Saturday in key state legislature elections that are seen as a referendum on the performance of Prime Minister Narendra Modi's nearly 3-year-old government. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh) AP

Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία του 2017 παγκοσμίως που πέρασε απαρατήρητη

Το κυβερνών κόμμα της Ινδίας BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι ο νικητής της μεγαλύτερης εκλογικής διαδικασίας του 2017 παγκοσμίως, καθώς, όπως φαίνεται από την μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων, κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές.

Με πληθυσμό άνω των 200 εκατ. το συγκεκριμένο κρατίδιο, το αποτέλεσμα των εκλογών σ' αυτό ήταν κομβικής σημασίας για τη χώρα, που αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Το BJP φαίνεται να συγκεντρώνει το 75% των 403 εδρών στο κρατίδιο και θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμα τοπική κυβέρνηση, ενισχύοντας έτσι τη δύναμη του Μόντι.

Οι εκλογές στα κρατίδια της χώρας είναι κρίσιμες σε εθνικό επίπεδο, καθώς κάθε κρατίδιο έχει ανάλογο αριθμό εκπροσώπων στην άνω βουλή της Ινδίας. Στο συγκεκριμένο σώμα, το BJP έχει μικρή εκπροσώπηση, με επακόλουθο κάποιες προσπάθειες του να περάσει μεταρρυθμίσεις, να έχουν πέσει στο κενό.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Μόντι προέβη σε μια κίνηση που προκάλεσε σοκ στη χώρα, αποσύροντας τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 86% του συνόλου των σε κυκλοφορία μετρητών. Η ανάκληση τους και η μετέπειτα κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων αντίστοιχης αξίας, οδήγησαν επί εβδομάδες τους πολίτες σε ατελείωτες ουρές στις τράπεζες και τα ATM. Εκείνη την περίοδο ο Μόντι δήλωσε ότι προέβη στην κίνηση αυτή με στόχο να πατάξει την διαφθορά και την αφορολόγητη κατοχή μεγάλων ποσών.

Μετά από όλα αυτά σε συνδυασμό με την περικοπή των δαπανών και της οικονομικής δραστηριότητας, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της Ινδίας. Ωστόσο, στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, δείχνουν ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε ελαφρώς, στο 7%, κάτι που σημαίνει ότι η Ινδία ξεπέρασε και πάλι την Κίνα ως η ταχύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.

(Πηγή: CNN, φωτό: AP Images / Rajesh Kumar Singh)

ADVERTISING

SHARE: