Γιατί οι ΗΠΑ τα βάζουν με τη FIFA; Το παρασκήνιο πίσω από το σκάνδαλο που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

default image

Πώς οι υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος, οι αναθέσεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Ρωσία και το Κατάρ, αλλά και μια υπόθεση διαφθοράς στην βορειοαμερικάνικη ομοσπονδία ποδοσφαίρου όπλισαν το αμερικάνικο χέρι του νόμου ώστε να αναλάβει δράση

Η FIFA έχει πολλές φορές παρουσιάσει εαυτόν ως τον εγγυητή της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των υπόγειων συμφωνιών πίσω από το πιο επικερδές άθλημα του κόσμου, το ποδόσφαιρο. Την ίδια ώρα όμως που φέρεται να νομοθετεί σκληρά, καταπατά μόνη τους κανόνες που η ίδια επιβάλει. “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη” θα μπορούσε να είναι μια λαϊκή, απλοϊκή απάντηση στο ζήτημα του σκανδάλου. Από την άλλη όμως τι ήταν εκείνο που έκανε την Αμερική να παρακολουθήσει, να μαζέψει στοιχεία και τελικά να επέμβει και να συλλάβει τα στελέχη της FIFA; Η πρώτη εντύπωση και η πρώτη αντίδραση στο ζήτημα αναφέρει απλώς πως εφόσον το αδίκημα συνέβη επί αμερικανικού εδάφους, θα έπρεπε να επιληφθεί και η αμερικανική δικαιοσύνη. Όμως η υπόθεση έχει πολύ βαθύτερες προεκτάσεις από το προφανές. 

Η δικηγόρος Λορέττα Λιντς αναφέρει πως “οι ύποπτοι σχεδίασαν τις παράνομες πράξεις τους στην Αμερική, χρησιμοποίησαν το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα και σκόπευαν να εκμεταλλευτούν την αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά ποδοσφαίρου”. Το CNN περιγράφει όλες τις διασυνδέσεις και το παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτή τη μετωπική Αμερικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

1. Η έκθεση που δεν  άρεσε

Ο Μάικλ Γκαρσία είναι δικηγόρος που ανέλαβε να πραγματοποιήσει έρευνα για τις δύο χώρες στις οποίες έδωσε η FIFA τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2018 και το 2022. Ο Γκαρσία έκανε επισταμένη έρευνα για τις δύο χώρες, κάτω και από τη διεθνή κατακραυγή για την επιλογή και κατέληξε σε ένα πόρισμα 350 σελίδων. Από αυτό η FIFA πέταξε τα… περιττά, κράτησε μόλις 42 σελίδες στις οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφερε πως δεν υπάρχει και κάποιος λόγος ανησυχίας και έδωσε στον εαυτό της άφεση αμαρτιών για τις αποφάσεις της. Αυτό φυσικά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αμερικανού, που έκανε λόγο για “παραπλανητική και ελλιπή” απόφαση.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγο μετά τη σύλληψη των μελών της FIFA, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ανακατεύονται πέρα από αυτό που τους επιτρέπει η δικαιοδοσία τους.”Αυτή είναι μία ακόμη καταφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες”, είπε ο Πούτιν. Ο Πούτιν πρόσθεσε πως οι συλλήψεις ήταν μία “σαφής προσπάθεια” να εμποδιστεί η επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ και πως ο τελευταίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

2. Το FBI και η δικηγόρος

 

Το FBI παρακολουθούσε την υπόθεση για καιρό και έτσι προέκυψαν και οι κατηγορίες περί διαφθοράς. Η δικηγόρος όμως που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την αγωγή, η Λορέττα Λιντς, προέβλεψε την τροπή των γεγονότων πολύ πριν αναλάβει το πόστο της. Φαίνεται πως η αυθαίρετη απόφαση της FIFA να ξεπλυθεί από τις κατηγορίες για την ανάθεση των παγκοσμίων κυπέλλων δεν έγινε έτσι εύκολα αποδεκτή από το FBI που συνέχισε τις έρευνες, ειδικά για παρόμοιες αυτο-αθωώσεις σε αμερικανικό έδαφος.

3. Το σκάνδαλο CONCACAF

Ο Τσακ Μπλέιζερ, ο νο. 2 της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (CONCACAF) που έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Φλόριντα βρέθηκε ένοχος για υπόθεσης αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013. Αυτή η υπόθεση βοήθησε τις αμερικανικές αρχές να τον… καλωδιώσουν και να τον χρησιμοποιήσουν για να μάθουν περισσότερα για τις ύποπτες διεργασίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας από τότε. Ήταν εκείνος που τους παρείχε αρχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες συναδέλφων του στη FIFA που υποδήλωναν περίεργες συναλλαγές.

Άλλωστε η αγορά του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του μόνου σημείου στον πλανήτη όπου το άθλημα δεν είναι στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος του φίλαθλου κοινού μοιάζει ταχύτατα αναπτυσσόμενη και απόλυτα διεφθαρμένη. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο επικεφαλής της CONCACAF, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποίησε τη θέση του για να δωροδοκήσει αθλητικούς μάνατζερ, ενώ συνολικά όσοι κατηγορούνται φαίνεται να έχουν δεχτεί χρήματα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του ’90 μέχρι και σήμερα.

Πηγή: CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα