Γιόσκα Φίσερ: Ο “ροκ εν ρόλερ” των Πρασίνων γίνεται 70

Γιόσκα Φίσερ: Ο “ροκ εν ρόλερ” των Πρασίνων γίνεται 70
Ο Γιόσκα Φίσερ σε παλαιότερη δημόσια εμφάνιση AP

Τα 70 του χρόνια κλείνει ο πρώην υπ. Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ - Εμβληματική φιγούρα των Πρασίνων με πλούσιο βιογραφικό. Παρότι αποσύρθηκε χρόνια τώρα από την ενεργό πολιτική, οι αναλύσεις του παραμένουν περιζήτητες

Αν και ο παλαίμαχος πολιτικός των Πρασίνων κλείνει σήμερα τα 70 του χρόνια, μετρά ήδη μια 15ετία μακριά από την ενεργό πολιτική δράση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απέχει από τη δημόσια συζήτηση. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η πτώση της Δύσης: Η Ευρώπη στη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων του 21ου αιώνα» εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της ΕΕ και εύχεται το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών -τα ηνία του οποίου κρατούσε επί επτά συναπτά έτη- να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Ο εθνικισμός, ο Ντόναλντ Τραμπ, η επιθετική Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Brexit συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες κρίσεις της τρέχουσας περιόδου. Την εποχή που ο Γιόσκα Φίσερ ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών (1998-2005), είχε να αντιμετωπίσει την κρίση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Μετά τις εκλογές του 2005, στις οποίες ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων δεν κατάφερε να επικρατήσει ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ, ο Φίσερ αποχώρησε από την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής.

Η ώρα της αποχώρησης

Σε συνέντευξή του προς τη Süddeutsche Zeitung και αιτιολογώντας την απόφασή του να αποχωρήσει μόλις στα 55 του από το στίβο της ενεργού πολιτικής, ο Γιόσκα Φίσερ επισήμανε ότι τον επηρέασε η ομιλία του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ στη Βουλή για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της CDU. Το 1999 και μετά από 16 ολόκληρα χρόνια στην καγκελαρία ο Κολ ήταν πλέον μόνο βουλευτής: «Τότε δεν ήταν πια καγκελάριος και σχεδόν κανείς δεν τον σέβονταν πλέον. Ήταν πολύ εξασθενημένος, του επιτίθονταν με φωνές από το ακροατήριο και δεν αντιμετωπίζονταν πια με δέος».

Σήμερα ο Γιόσκα Φίσερ γράφει ανά τακτικά διαστήματα για την ιστοσελίδα «Project Syndicate» ενώ διατηρεί τη συμβουλευτική εταιρεία Joschka Fischer & Company.

Μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε συνέδριο των Πρασίνων. «Δεν είχα ποτέ τη φήμη του καλού στρατιώτη του κόμματος και η σχέση μου με τα συνέδρια των Πρασίνων ήταν πάντα δύσκολη», λέει χαρακτηριστικά. Πολλοί θυμούνται το συνέδριο του 1999 στο Μπίλεφελντ όταν δέχθηκε επίθεση με χρώμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή της Γερμανίας στην στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπαδός του ροκ εν ρολ

Η βιογραφία του Γιόσκα Φίσερ είναι ιδιαίτερα πλούσια. Στη Γερμανία όλοι συνδέουν εικόνες με το όνομά του: ο «ρέμπελος» Φίσερ κατά την περίοδο σπουδών στη Φρανκφούρτη, όταν συμετείχε σε βίαια επεισόδια εναντίον αστυνομικών φορώντας κράνος μοτοσικλετιστή.

Ο Φίσερ με τα αθλητικά παπούτσια στην ορκωμοσία του ως υπουργός Περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Έσσης το 1985. Ο Φίσερ, μέλος της κυβέρνησης πια, με κοστούμι σε συναντήσεις στο εξωτερικό. Στην ιστορία έχει μείνει και η φράση του από το 1984 προς τον τότε αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλής Ρίχαρντ Στίκλεν: «Με συγχωρείτε, κ. πρόεδρε, αλλά είστε κωλόπαιδο».

Σήμερα στρέφεται συχνά κατά του ακροδεξιού κόμματος AfD, επισημαίνει όμως ότι αποτιμά θετικά το γεγονός ότι η γερμανική βουλή είναι πιο ζωντανή. Μετά το τέλος της διακυβέρνησης από SPD και Πράσινους είχε δηλώσει: «Ήμουν ένας από τους τελευταίους ροκ εν ρόλερ της γερμανικής πολιτικής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα