Γιούνκερ: Αν επαναφέρει τη θανατική ποινή η Τουρκία, δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.

Γιούνκερ: Αν επαναφέρει τη θανατική ποινή η Τουρκία, δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.

Τελεσίγραφο του προέδρου της Κομισιόν στην Άγκυρα, η οποία δήλωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να επαναφέρει την εσχάτη των ποινών μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου

Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία “θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεών” της για την ένταξη στην Ε.Ε.υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της εσχάτης των ποινών μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ωστόσο ξεκαθάρισε μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι αυτό αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Ε.Ε.

Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έστω κι αν παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια.

“Είναι μια λάθος συζήτηση. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να την ηρεμήσουμε σταματώντας τις διαπραγματεύσεις που δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς”, είπε. Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτύχει, σε μια τέτοια την περίπτωση, όχι λόγω των Ευρωπαίων αλλά “λόγω έλλειψης όρεξης των Τούρκων να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα” πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως δεν πιστεύει στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αφήσει και πάλι να συρρεύσουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη μετά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν στην Ευρώπη.

“Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να το κάνει” είπε αναφερόμενος στη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Ε.Ε.

Η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον “οι συμμορίες των διακινητών και των εγκληματιών να ανακτήσουν τον έλεγχο” των ακτών της, υποστήριξε ο Γιούνκερ.

Γκάμπριελ: Πιο μακριά από ποτέ η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε πoλύ πιιο αυστηρός απέναντι  στην Άγκυρα: “Είμαστε πιο μακριά από ποτέ από μία ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.” δήλωσε στο Der Spiegel, προσθέτοντας πως “είχε πάντα αμφιβολίες” για το κατά πόσον η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., αλλά αποτελούσε μειοψηφία στο κόμμα του, το SPD.

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.

(Φωτογραφία: AP Photo / Virginia Mayo, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα