Γιούνκερ: Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να υπάρξουμε

Γιούνκερ: Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να υπάρξουμε

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιχειρήσουν χωριστή πορεία, γιατί θα αποτύχουν

Χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, καμιά χώρα-μέλος δεν μπορεί να έχει πολιτικό βάρος στο σημερινό κόσμο, δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε, «είμαστε ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 25% του ΑΕΠ. Σε δέκα χρόνια, το ποσοστό αυτό θα είναι 15%. Σε 20 χρόνια κανένα μέλος της ΕΕ μόνο του δεν θα είναι μέλος της G7».

«Από δημογραφική πλευρά, δεν είμαστε πλήρως υπό εξαφάνιση, αλλά χάνουμε βάρος δημογραφικά», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 20% της ανθρωπότητας, τώρα το 5-6-7% και στα τέλη του 21ου αιώνα, το 4% των 10 δισεκατομμυρίων» κατοίκων, υπενθύμισε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που γιορτάζει σήμερα τα 62α γενέθλιά του, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις στη διάρκεια διάσκεψης για τα 25 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1991 οι επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων δώδεκα ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Φρανσουά Μιτεράν και ο Γερμανός Χέλμουτ Κολ, συμφώνησαν να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε Ένωση.

Η συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπεγράφη δύο μήνες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1992, επικυρώθηκε αμέσως μέσω δημοψηφίσματος στη Γαλλία, ενώ οι Δανοί αρχικά την απέρριψαν, για να τη δεχθούν λίγο αργότερα,αφού η Κοπεγχάγη ζήτησε και έλαβε κάποιες ρήτρες εξαίρεσης. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: