Golden State Killer: Έτσι έπιασαν τον περιβόητο βιαστή και δολοφόνο 40 χρόνια μετά

Golden State Killer: Έτσι έπιασαν τον περιβόητο βιαστή και δολοφόνο 40 χρόνια μετά
Ο κατά συρροή βιαστής και "δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ" ήταν τελικά ένας πρώην αστυνομικός AP

Ο "δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ" έγινε και πάλι πρώτη είδηση, αυτή τη φορά με αφορμή τη σύλληψή του. Οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον δαιμόνιο serial killer, που όπως αποδείχθηκε ήταν ένας πρώην αστυνομικός, καταφεύγοντας στην ενδελεχή έρευνα γενεαλογικών site

Η αστυνομία του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια εντόπισε τον κατά συρροή «δολοφόνο του Γκόλντεν Στέιτ», ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε 12 ανθρώπους και βίασε περίπου 45 γυναίκες, μέσω γενεαλογικών ιστότοπων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της εισαγγελέως Αν Μαρί Σούμπερτ.

Ο Στιβ Γκρίπι, αναπληρωτής εισαγγελέας της κομητείας του Σακραμέντο, επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη τις πληροφορίες της εφημερίδας Sacramento Bee, η οποία εξηγούσε σε άρθρο της τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο, 72 ετών, ο οποίος τρομοκρατούσε την Καλιφόρνια επί περισσότερα από δέκα χρόνια από το 1974 ως το 1986.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα DNA από τους τόπους των εγκλημάτων. Επί μήνες τα συνέκριναν με τα γενεαλογικά προφίλ που είναι διαθέσιμα σε ιστότοπους όπως το Ancestry και το Genealogy.

Οι ερευνητές και η ομάδα της εισαγγελέως εξέτασαν τα γενεαλογικά δέντρα οικογενειών, το DNA των οποίων έμοιαζε με τα δείγματα που είχαν στα χέρια τους. Τελικά την προηγούμενη Πέμπτη η έρευνα κατέληξε στον Ντι Άντζελο, ο οποίος ζούσε στην περιοχή όπου διαπράχθηκαν πολλά από τα εγκλήματα, σε ένα προάστιο του Σακραμέντο, και είχε τη σωστή ηλικία. Στη συνέχεια όλα κύλησαν πολύ γρήγορα: η αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τον Ντι Άντζελο για να πάρει δείγματα του DNA από τα σκουπίδια του, τα οποία ανέλυσαν. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ότι αυτός είναι ο «δολοφόνος του Γκόλντεν Στέιτ» και η αστυνομία οργάνωσε την επιχείρηση της σύλληψής του.

Ο ύποπτος συνελήφθη την Τρίτη έξω από το σπίτι του, όπου ζούσε επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες, όχι μακριά από την περιοχή όπου διέπραξε τους πρώτους οκτώ φόνους του πριν 40 χρόνια. Έκπληκτος δεν προέβαλε αντίσταση. Προς το παρόν κρατείται σε φυλακή της κομητείας κατηγορούμενος για τον φόνο το 1978 της Κέιτι και του Μπράιαν Μαγκιόρε στο Ράντσο Κόρντοβα κοντά στο Σακραμέντο.

Ο Ντι Άντζελο θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Σακραμέντο για να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες για όλα τα εγκλήματα. Ο πρώην αστυνομικός, που «δεν είχε εντοπιστεί» από τις αρχές επί περισσότερα από 40 χρόνια, «ήταν προφανώς πολύ καλός σε αυτό που έκανε», όμως «δεν αμφιβάλω ότι έχουμε συλλάβει τον σωστό άνθρωπο», σχολίασε η Αν Μαρί Σούμπερτ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ο Ντι Άντζελο είχε καταταγεί στους Πεζοναύτες στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ και εργάστηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Όμπερν από το 1976 ως το 1979 οπότε αναπέμφθηκε για μια κλοπή που διέπραξε σε κατάστημα.

Τα εγκλήματά του ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1976 με τον βιασμό ενός κοριτσιού. «Φορούσε μάσκα του σκι», είχε δηλώσει το θύμα στους αστυνομικούς σύμφωνα με την ηχογραφημένη κατάθεσή της, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το FBI πριν δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι η έρευνα. «Πήδηξε πάνω στο κρεβάτι και κρατούσε μαχαίρι», πρόσθεσε το κορίτσι, «μην φωνάξεις», την προειδοποίησε.

Ο Ντι Άντζελο σταμάτησε τα εγκλήματά του το 1986 με τον βιασμό και τον φόνο μιας 18χρονης. Σύμφωνα με τη Sacramento Bee, βγήκε στη σύνταξη πέρυσι αφού εργάστηκε από το 1989 ως μηχανικός σε μια αποθήκη αλυσίδας τροφίμων. Όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα παντρεύτηκε το 1973 και ο σερίφης του Σακραμέντο Σκοτ Τζόουνς δήλωσε ότι έχει «ενήλικα παιδιά».

Η Κόρι Χάρβεϊ, μια γειτόνισσά του, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο άνδρας τον οποίο φώναζε «Τζο» ήταν χωρισμένος και ζούσε με μία κόρη του και την εγγονή του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήταν καλός γείτονας με εξαίρεση κάποιες εκρήξεις θυμού, για τις οποίες όμως ζητούσε συγγνώμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα