Grenfell Tower: Η ανακαίνιση που ευνόησε την επέκταση της φονικής πυρκαγιάς

Grenfell Tower: Η ανακαίνιση που ευνόησε την επέκταση της φονικής πυρκαγιάς
Smoke billows from from a high-rise apartment building on fire in London, Wednesday, June 14, 2017. A massive fire raced through the 27-story high-rise apartment building in west London early Wednesday, sending at least 30 people to hospitals, emergency officials said. (Rick Findler/PA via AP) AP

Η πρόσφατη ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο επενδύθηκε εξωτερικά με πλαστικά πάνελ, θα μπορούσε να ευνοήσει την επέκταση της φωτιάς. Γιατί η εταιρία που την πραγματοποίησε έσβησε όλα τα στοιχεία από το διαδίκτυο

Νέα στοιχεία για την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια του κτιρίου, καθώς και για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτό σε πρόσφατη ανακαίνιση. Ο πύργος που καίγεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λονδίνο, φαίνεται πως επενδύθηκε πριν από ένα χρόνο με πλαστικά πάνελ, τα οποία σύμφωνα με τους ενοίκους ενδέχεται να ευνόησαν την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς. Παράλληλα, κριτική ασκείται επίσης για το γεγονός πως όπως όλα δείχνουν δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, παρά μόνο μία είσοδος και μία έξοδος.

Όλα αυτά την ώρα που έρχεται στο προσκήνιο δημοσίευση  ομάδας κατοίκων που προειδοποιούσαν για κίνδυνο καταστροφής από ελλιπής κατασκευές στον πύργο. Ο μέχρι αυτή τη στιγμή απολογισμός αναφέρει πως τουλάχιστον 50 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών.

Smoke rises from a building on fire in London, Wednesday, June 14, 2017. A massive fire raced through the 27-story high-rise apartment building in west London early Wednesday, sending at least 30 people to hospitals, emergency officials said. (AP Photo/Matt Dunham) AP

 

Μάρτυρας ανέφερε στο BBC τη στιγμή που η φωτιά πλησίαζε το διαμέρισμα των δικών τους ανθρώπων. Η αδερφή του με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο διαμέρισμα του 21ου ορόφου. Οι ειδικοί τους συνέστησαν να παραμείνουν εντός του κτιρίου, αφού τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στο άνοιγμα της πόρτας προκειμένου να εμποδίσουν τον καπνό να εισέλθει στο διαμέρισμα. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως η φωτιά ενδέχεται να ξεκίνησε και έπειτα από έκρηξη ψυγείου σε κάποιο διαμέρισμα.

Smoke rises from a building on fire in London, Wednesday, June 14, 2017. A massive fire raced through the 27-story high-rise apartment building in west London early Wednesday, sending at least 30 people to hospitals, emergency officials said. (AP Photo/Matt Dunham) AP

 

Ο ίδιος ένοικος, ανέφερε πως υπήρχαν εδώ και καιρό ανησυχίες για την ασφάλεια του κτιρίου, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του και για την επένδυση από πλαστικό που τοποθετήθηκε στο περίβλημα του κτιρίου και η οποία θα μπορούσε να ευνοήσει την ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως η φωτιά εξαπλώθηκε σε 20 ορόφους σε διάστημα μόλις μισής ώρας.

Η επένδυση κάηκε σαν σπίρτο

“Η επένδυση κάηκε σαν σπίρτο” αναφέρει άλλος κάτοικος διαμερίσματος του 17ου ορόφου που παρακολουθούσε τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά. Ο ίδιος άνθρωπος επανέλαβε τις ανησυχίες των κατοίκων για το θέμα της πυρασφάλειας του κτιρίου. “Τα μεσάνυχτα η φωτιά βρισκόταν μόλις κοντά στον τρίτο όροφο και πριν το καταλάβουμε, όλο το κτίριο είχε τυλιχθεί στις φλόγες και άνθρωποι ούρλιαζαν για βοήθεια” σημειώνει μια γυναίκα που βίωσε τον εφιάλτη.

A man looks from a window of a building on fire in London, Wednesday, June 14, 2017. A massive fire raced through the 27-story high-rise apartment building in west London early Wednesday, sending at least 30 people to hospitals, emergency officials said. (Steve Paston/PA via AP) AP

 

Λίγο αργότερα, ο Guardian μετέδωσε πως η εταιρία που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του κτιρίου έσβησε κάθε λεπτομέρεια που αφορά στις λεπτομέρειες της επένδυσης από πλαστικό και άλλες παρεμβάσεις στο κτίριο. Η κάτοψη του κτιρίου που δημοσίευσε ο Guardian λίγο αργότερα έδειχνε πως υπήρχε μόνο ένα κλιμακοστάσιο που οδηγούσε στους υψηλότερους ορόφους και καμία έξοδος κινδύνου.


Ο δήμαρχος του Λονδίνου, λαμβάνοντας γνώση των καταγγελιών ενοίκων για αμέλεια στην πυροπροστασία του κτιρίου ανακοίνωσε πως όλα τα ενδεχόμενα θα εξεταστούν. “Είναι κάτι που προφανώς θα δημιουργήσει ερωτηματικά και κυρίως στους ενοίκους του πύργου” σημείωσε.

Οι μαρτυρίες από το σημείο συγκλονίζουν

Η Ζωή που κατοικεί στον τέταρτο όροφο όπου σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ξέσπασε η φωτιά δηλώνει πως το σύστημα συναγερμού καπνού δεν ήχησε ποτέ. “Κοιμόμουν όταν κάποιον χτύπησε την πόρτα μου. Ήταν ο γείτονάς μου που με προειδοποιούσε για τη φωτιά. Το κλιμακοστάσιο ήταν γεμάτο πυκνό καπνό καπνό, ωστόσο ο συναγερμός δεν χτύπησε ποτέ”.

Το κλιμακοστάσιο ήταν γεμάτο πυκνό καπνό καπνό, ωστόσο ο συναγερμός δεν χτύπησε ποτέ

Από την πλευρά του, ο Μετρόμπ, ένοικος του 17ου ορόφου ανέφερε πως ο συναγερμός δεν χτύπησε, γιατί πολύ απλά το κτίριο, παρά την ανακαίνιση δεν διέθετε σύστημα πυρασφάλειας.

Smoke billows from a high-rise apartment building on fire in west London Wednesday, June 14, 2017. Fire swept through the high-rise apartment building early Wednesday, sending dozens people to area hospitals. (Jonathan Brady/PA via AP) AP

 

“Ένοικοι στέκονταν στα παράθυρα λέγοντας πως θα πηδήξουν, ενώ άλλοι τους φώναζαν να δείξουν ψυχραιμία. Ένα ζευγάρι που διέμενε σε κάποιο από τα 120 διαμερίσματα του Grenfell αναφέρει στο BBC πως ακούγονταν από παντού ουρλιαχτά. “Ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό να ακούς αυτές τις κραυγές” σημειώνουν και τονίζουν και αυτοί πως η φωτιά εξαπλώθηκε ιδιαίτερα γρήγορα. Το ζευγάρι αναφέρει πως είδε ανθρώπους να φτιάχνουν αυτοσχέδια σχοινιά με κλινοσκεπάσματα και σεντόνια, προκειμένου να διαφύγουν του κτιρίου από το παράθυρο.

Ένοικοι στέκονταν στα παράθυρα λέγοντας πως θα πηδήξουν

Άλλοι ένοικοι που κατάφεραν να βγουν μεταφέρουν εικόνας απελπισίας. Γυναίκα μιλούσε στο τηλέφωνο με άνδρα στον έβδομο όροφο του κτιρίου, προσπαθώντας να τον αποτρέψει από κάποια βεβιασμένη κίνηση. Λίγα λεπτά αργότερα η γυναίκα βρισκόταν σε πανικό και φώναζε πως ο σύντροφός της πήδηξε από το παράθυρο του εβδόμου ορόφου.

Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός

“Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός – και πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο” αναφέρει ένας από τους ενοίκους που κατόρθωσε να βγει από το κτίριο. “Έχασα τα πάντα. Στέκομαι μπροστά σας με όλα μου τα υπάρχοντα” συμπλήρωσε απογοητευμένος καθώς το διαμέρισμά του καταστράφηκε ολοσχερώς.

Rick Findler/PA via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα