Γυναίκα πρόεδρος, για πρώτη φορά, στην Ταϊβάν

Γυναίκα πρόεδρος, για πρώτη φορά, στην Ταϊβάν

Θα αγωνιστεί να διατηρήσει τη σταθερότητα με την Κίνα, δήλωσε η Τσάι Ινγκ-Ουέν, η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στην Ταϊβάν. Αντιδράσεις Κίνας και ΗΠΑ

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Ουέν, έγινε το Σάββατο (16/01) η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο ύπατο αξίωμα στη νήσο, καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα, το Κουομιντάνγκ (KMT), τον αρχιτέκτονα της προσέγγισης με το Πεκίνο, την οποία απέρριψαν μαζικά οι Ταϊβανέζοι στις εκλογές αυτές.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), Τσάι Ινγκ-Ουέν, κέρδισε το 56,12% των ψήφων έναντι ποσοστού 31,04% που έλαβε ο Έρικ Τσου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ, KTM), ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Αυτή είναι η πιο συντριπτική νίκη στην ιστορία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν.

"Διατήρηση της σταθερότητας με την Κίνα"

Στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά τη νίκη της, η Τσάι ανέλαβε τη δέσμευση να αγωνιστεί για να διατηρήσει την σταθερότητα στις σχέσεις με την Κίνα.

"Και οι δύο πλευρές φέρουν μια ευθύνη να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτοί τρόποι για να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και αμοιβαιότητα και να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις ούτε εκπλήξεις", πρόσθεσε η Τσάι.

Ο λαός της Ταϊβάν εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, σημείωσε παράλληλα και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της νήσου.

Η αντίδραση της Κίνας

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος ζήτησε επίσης κατά την ομιλία αυτή που εκφώνησε μετά τη νίκη της ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα και μια ειρηνική επίλυση της διένεξης, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η ίδια δεν θα είναι προκλητική στις σχέσεις με την Κίνα.

Το Πεκίνο προειδοποίησε μετά την εκλογή της ότι θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Η αποφασιστικότητα της Κίνας να προστατεύσει τα εδάφη της και την εθνική της κυριαρχία είναι "σκληρή σαν πέτρα", ανακοίνωσε το κινεζικό γραφείο που είναι αρμόδιο για την Ταϊβάν μετά τη νίκη της Τσάι.

Στην ομιλία της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ταϊβάν θα συνεχίσει να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ιαπωνία, ενώ αναφερόμενη στις ΗΠΑ είπε ότι το κόμμα της είχε μια αποτελεσματική επικοινωνία με τη χώρα αυτή στο παρελθόν και ότι η ίδια ελπίζει να τη συνεχίσει.

Συγχαρητήρια από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την Τσάι για την νίκη της, υπογραμμίζοντας παράλληλα το κοινό συμφέρον που έχουν η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες "στη συνέχιση της ειρήνης και της σταθερότητας" με το Πεκίνο.

"Προσβλέπουμε σε μια συνεργασία μας με την Τσάι και τους ηγέτες της Ταϊβάν από όλα τα κόμματα για να προωθήσουμε τα πολλά κοινά μας συμφέροντα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανεπίσημη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον λαό στην Ταϊβάν", αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά αποτελούν τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της όπως και προμηθευτή της σε όπλα.

Προσεκτική τακτική απέναντι στην Κίνα

Η 59χρονη Τσάι χαρίζει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της μόλις τη δεύτερη νίκη του απέναντι στο KTM, μετά την προεδρία του Τσεν Σουί-Μπιάν (2000-2008).

Η πρώην καθηγήτρια του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της, προτίμησε μια προσεκτική στρατηγική απέναντι στον μεγάλο γείτονα της Ταϊβάν, την Κίνα, μετά την αποτυχία της στις προεδρικές του 2012, οπότε η ήττα της είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυσπιστία της απέναντι στο Πεκίνο.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP οι υποστηρικτές της Τσάι πανηγύριζαν.

"Ο λαός της Ταϊβάν απεχθάνεται το κόμμα που προσεγγίζει τόσο πολύ την Κίνα", δήλωσε ένας από αυτούς, ο 35χρονος Τζεφ Τσανγκ, αναφερόμενος στο KTM.

Την ίδια ώρα μια 37χρονη, η Ανίτα Λιν, η οποία βρισκόταν και εκείνη έξω από τα κεντρικά γραφεία του DPP δήλωσε "ενθουσιασμένη" και συμπλήρωσε: "Το μέλλον της Ταϊβάν δεν είναι στην Κίνα. Είναι στον κόσμο".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: