Η Άγκυρα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Άμστερνταμ

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters in Istanbul, Saturday, March 11, 2017. Turkey and the Netherlands sharply escalated a dispute between the two NATO allies on Saturday as the Dutch withdrew landing permission for the Turkish foreign minister's aircraft, drawing Turkish President Recep Tayyip Erdogan to call them "fascists." (Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters in Istanbul, Saturday, March 11, 2017. Turkey and the Netherlands sharply escalated a dispute between the two NATO allies on Saturday as the Dutch withdrew landing permission for the Turkish foreign minister's aircraft, drawing Turkish President Recep Tayyip Erdogan to call them "fascists." (Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP) AP

Έντονη για τέταρτη ημέρα η αντίδραση Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων. Ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Άγκυρα δεν θα επιστρέψει στο πόστο του

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μην επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος. «Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε άλλωστε το βράδυ της Δευτέρας ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

«Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά τη ρητορική και οποιεσδήποτε άλλες συγκρίσεις με Εθνικοσιαλισμό όπως διατυπώνονται από τον Τούρκο πρόεδρο» ανέφερε νωρίτερα μέσα στη μέρα η Μέρκελ, για να λάβει την οργισμένη απάντηση "Ντροπή σου".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέρκελ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

Επίθεση Ερντογάν σε Μέρκελ

ADVERTISING

SHARE: