Harley-Davidson, ουίσκι μπέρμπον και Levi’s στο ‘στόχαστρο’ Γιούνκερ για αντίμετρα στις ΗΠΑ

Harley-Davidson, ουίσκι μπέρμπον και Levi’s στο ‘στόχαστρο’ Γιούνκερ για αντίμετρα στις ΗΠΑ
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the media on EU budget at the EU headquarters in Brussels, Wednesday, Feb. 14, 2018. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) ap

"Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πρόταση του Τραμπ να δασμολογήσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών, όπως του ουίσκι μπέρμπον, της Harley-Davidson και της Levi’s, μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δασμολογήσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

“Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

“Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας” προειδοποίησε ο Γιούνκερ. “Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς”, συνέχισε.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και την Παρασκευή να απειλεί ότι θα εφαρμόσει “ανταποδοτικούς δασμούς” στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

“Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο” έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. “Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισεκ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή”, υποστήριξε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι “δεν είναι καλοί για κανέναν”. Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, “κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν”.

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. “Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια” των ΗΠΑ, συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν “στενά, εδώ και δεκαετίες” σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

“Ο προστατευτισμός (…) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα” που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.

Πιθανό αντίμετρο: Δασμοί 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει “σθεναρά” στην πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης –τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002– για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

Ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να “εξισορροπηθεί” το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισεκ. ευρώ (6,53 δισεκ. δολάρια) και του αλουμινίου το 1,1 δισεκ. ευρώ. Για ορισμένες ποιότητες χάλυβα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πέρσι, σημείωσαν οι πηγές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επιβληθούν μέτρα διασφάλισης σε αυτά τα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτών των ποιοτήτων έφτασαν τα 2,8 δισεκ. ευρώ.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα. Ο κατάλογος των προϊόντων αυτών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για να προχωρήσει το μέτρο. Η “επανεξισορρόπηση” θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες.

(Φωτό: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα