Ηφαίστειο απειλεί χιλιάδες κατοίκους στο Βανουάτου

VANUATU DISASTER MANAGEMENT OFFICE

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Βανουάτου υπό τον φόβο της έκρηξης ηφαιστείου στο νησί τους

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο νησί Αμπάε, το βορειότερο του Βανουάτου, εξαιτίας της έντονης δραστηριότητας που παρουσιάζει το ηφαίστειο Μονάρο τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν δημιουργηθεί 15 σημεία έκτακτης ανάγκης, όμως το μέγεθος της εκκένωσης έχει καταστήσει δύσκολη τη συγκέντρωση νερού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών, Σάντρακ Γουέλεκτάμπιτ.

“Είμαστε σε εποχή ξηρασίας και καθώς η στάχτη έχει μολύνει κάποια από τα αποθέματά μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η υδροδότηση όσων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους”, δήλωσε στο Reuters.

Το Βανουάτου, είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο και οι κάτοικοί του ζουν σχεδόν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της γης. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, επομένως, δεν είναι η εκκένωση των σπιτιών τους, αλλά η κατάσταση στην οποία θα βρουν τις καλλιέργειες τους όταν επιστρέψουν, όπως δήλωσε η Τζόρτζια Τάσεϋ, υπεύθυνη της ΜΚΟ Save The Children.

Η προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου Μονάρο ήταν το 2005. Το Βανουάτου αποτελεί νησιωτικό σύμπλεγμα 80 νησιών στον Νότιο Ειρηνικό, τα οποία κατοικούνται από 260.000 κατοίκους συνολικά, ενώ βρίσκεται πάνω στον Δακτύλιο της Φωτιάς, περιοχή στην οποία πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός σεισμός και ηφαιστειακών εκρήξεων.

ADVERTISING

SHARE: