Η Αμερική άλλαξε το νόμο για τους αιτούντες ασύλου

Η Αμερική άλλαξε το νόμο για τους αιτούντες ασύλου
Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Jeff Sessions (AP Photo/Alex Brandon) (AP Photo/Alex Brandon)

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα προς τον περιορισμό της μετανάστευσης, κατά τις εντολές της κυβέρνησης Τραμπ, αποκλείοντας από τις αιτήσεις ασύλου όσους κακοποιούνται στις πατρίδες τους. "Ο νόμος για το άσυλο δεν υπάρχει για να προσφέρει αποκατάσταση σε όλους τους άτυχους", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Jeff Sessions αποφάσισε πως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας από συμμορίες δεν θα έχουν δικαίωμα -στο εξής- να ζητούν άσυλο στην Αμερική. Αυτή η απόφαση ανατρέπει ό,τι ίσχυε από το 2016, οπότε μια γυναίκα από το El Salvador είχε μπει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αιτήθηκε ασύλου, σημειώνοντας πως “ο πρώην σύζυγος της την κακοποιούσε συναισθηματικά, σωματικά και σεξουαλικά”. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή Εφέσεων Μεταναστών είχε κρίνει πως η εν λόγω γυναίκα δικαιούνταν ασύλου.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι τη Δευτέρα 11/6, οπότε ο ανώτατος αξιωματούχος της Αμερικής ανέβηκε στο βήμα του σεμιναρίου εκατοντάδων δικαστών επί του μεταναστευτικού και αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής “που πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως αυτή η γυναίκα ήταν μέλος συγκεκριμένου κοινωνικού γκρουπ. Ο νόμος για το άσυλο δεν υπάρχει για να προσφέρει αποκατάσταση σε όλους τους άτυχους“.

Τόνισε πως η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν θύμα “ιδιωτικής εγκληματικής ενέργειας” και όχι κυβερνητικής. “Το άσυλο δεν είχε ποτέ ως στόχο να ανακουφίσει από όλα τα προβλήματα, ακόμα και από όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, παγκοσμίως“. Κατέληξε στο ότι “ο νόμος για το άσυλο δεν αποτελεί γενικό κατασταλτικό καθεστώς“, με τους ακτιβιστές να τονίζουν πως αυτή η ανατροπή θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες αιτούντων.

Γενικά, οι ισχυρισμοί των αλλοδαπών, σχετικοί με την ενδοοικογενειακή βία και αυτή των συμμοριών που διαπράττουν μη κυβερνητικοί οργανισμοί, δεν θα προκρίνονται για άσυλο“, έγραψε ο Sessions στην απόφαση του. Πρόσθεσε πως “το γεγονός και μόνο ότι μια χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα ή πως ορισμένοι πληθυσμοί είναι περισσότερο ευάλωτοι να γίνουν θύματα εγκληματικών πράξεων, δεν συνιστά από μόνο του λόγο για αίτηση ασύλου“.

Τα αμερικανικά δικαστήρια μετανάστευσης λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο είναι επικεφαλής ο Sessions, ο οποίος πριν μια εβδομάδα υπερασπίστηκε την πολιτική του Υπουργείου να χωρίζει παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους, αφότου μπουν στην Αμερική.

To ΒΒC προσπάθησε να δει και την επόμενη μέρα, στο ρεπορτάζ του και ανέφερε ότι “σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η νέα απόφαση θα επηρεάσει τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους που ζητούν άσυλο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, επικαλούμενοι ενδοοικογενειακή βία ή βία συμμοριών στις πατρίδες τους“.

Η δεύτερη κατηγορία ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην κεντρική Αμερική όπως τόνισαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Τα γκρουπ που είναι υπέρ της μετανάστευσης έχουν ενημερώσει πως θα αμφισβητήσουν την απόφαση, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση του Trump να περιορίσει τη μετανάστευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα